21 Φεβρουαρίου 2012

Η Ισπανία στέλνει αεροπλάνα για να επαναπατρίσει θησαυρό που "κέρδισε" στις ΗΠΑ

Η Ισπανία ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει 2 στρατιωτικά C130 στη Φλώριντα, προκειμένου να επαναπατρίσουν θησαυρό βάρους 17 τόνων που είχαν βρει αμερικάνοι δύτες και αμερικάνικο δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιστραφεί στη χώρα καταγωγής του.

Οι Ισπανοί θα πάρουν πίσω τα 594.000 ασημένια νομίσματα και άλλα αντικείμενα που αμερικάνοι δύτες,κυνηγοί θησαυρών, βρήκαν μερικά χιλιόμετρα ανοικτά του Γιβραλτάρ το 2007.Έκτοτε ξέσπασε δικαστική διαμάχη, με τους αμερικάνους της Odyssey Marine Exploration να υποστηρίζουν ότι τα νομίσματα που μετέφερε το πλοίο Nuestra Senora de las Mercedes στην Ισπανία, από το πλιάτσικο της Ν. Αμερικής, αποτελούσαν εμπορική μεταφορά και είναι δικά τους αφού αυτοί τα βρήκαν.

Αντίθετα οι Ισπανοί υποστήριξαν ότι το πλοίο Nuestra Senora de las Mercedes, βρισκόταν σε αποστολή του κράτους, μεταφέροντας κρατική περιουσία και βυθίστηκε από βρετανικά πλοία. Έτσι εκμεταλλεύτηκαν και το δικαστήριο δέχθηκε ότι το πλοίο βυθίστηκε υπό συνθήκες πολέμου και το φορτίο του προστατεύεται από Διεθνείς Συνθήκες που λένε ότι σε τέτοια περίπτωση ανήκει στο κράτος.

Η συνολική αξία του θησαυρού εκτιμάται στα 380 εκ € και η Ισπανία έχει δεσμευθεί ότι θα τον εκθέσει σε Μουσεία και δεν θα τον εκποιήσει προκειμένου να μειώσει το χρέος της.