16 Φεβρουαρίου 2012

Αγγλοαμερικανικά ΜΜΕ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση του «ελληνικού προβλήματος»

Με συγκρατημένη αισιοδοξία περί της τελικής, αίσιας έκβασης του θρίλερ με την ελληνική «διάσωση» προέβαλαν τα περισσότερα διεθνή Μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εξελίξεις από την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και κυρίως τις δηλώσεις, τόσο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, ιδίως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, είναι το δημοσίευμα του Bloomberg που αργά το βράδυ της Τετάρτης έκανε λόγο για προσπάθεια των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας να «γεφυρώσουν» τις μεταξύ τους διαφορές ως προς το πώς θα στηρίξουν αποτελεσματικά την Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην απαίτηση των δανειστών μας να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά το πώς θα διαχειρισθεί η Αθήνα την βοήθεια που θα της εγκρίνουν, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα όπως τόνισαν στις δηλώσεις τους, τόσο ο κύριος Βενιζέλος, όσο και ο κύριος Γιούνκερ.

Και καταλήγει το σχετικό κείμενο με την «υπενθύμιση» πως … «το ρολόι τρέχει» και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μια διαφαινόμενη χρεοκοπία ως τον ερχόμενο μήνα.

Το BBC από την πλευρά του εστιάζει στη δήλωση του κυρίου Γιούνκερ πως η Ελλάδα έχει κάνει «σημαντική πρόοδο» στο να πείσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη ότι πρέπει τελικώς να λάβει νέα δανειακή στήριξη. Σημειώνει όμως πως δεν ελήφθη ούτε τώρα απόφαση για το πώς και το πότε της νέας «ελληνικής διάσωσης», γράφει πως οι ευρωπαίοι παρέπεμψαν τις αποφάσεις τους για τη Δευτέρα και ξεκαθαρίζει πως ο χρόνος τελειώνει.

Η Wall Street Journal και το «αδερφό» MarketWatch τονίζουν πως η Ευρωζώνη δείχνει τώρα περισσότερο «αισιόδοξη» για την Ελλάδα και γράφουν πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ολοκλήρωσαν την τηλεδιάσκεψή τους έχοντας κάνει, όπως είπε και ο «πρόεδρός» τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ένα βήμα παραπέρα για την … «πολυαναμενόμενη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας». Καταλήγει δε το σχετικό άρθρο με την εκτίμηση πως η τελική συμφωνία θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Πάντως εντύπωση προκαλεί το πώς διάλεξε να προβάλλει  την όλη υπόθεση το ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ – κι όχι μόνο – site Drudgereport: έχοντας «ψηλά» στην κεντρική του σελίδα μια φωτογραφία της Άγκελας Μέρκελ με ναζιστική στολή και με αναφορά σε ρεπορτάζ των Financial Times που τιτλοφορείται: «Οι διαφορές των Ευρωπαίων απειλούν την διάσωση της Ελλάδας»…