10 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση βουλευτών σχεδιάζουν στην Αυστρία... ρε τους μαλάκ@@Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σχεδιάζει η αυστριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο πακέτου μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν το σοσιαλδημοκρατικό (SPOe) και το κεντροδεξιό κόμμα (OeVP).


Ως συμβολικό μέτρο η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών στους 165 από 245. Η βουλή σήμερα χωρίζεται στο Ομοσπονδιακό συμβούλιο (Άνω Βουλή με 62 μέλη) και την Κάτω Βουλή (με 183 μέλη).

Η απόφαση της Βιέννης έρχεται σχεδόν ένα μήνα μετά την υποβάθμιση τoυ αξιόχρεου της χώρας από την S&P στη βαθμίδα ΑΑ+ από ΑΑΑ. Το έλλειμμα του αυστριακού προϋπολογισμού για το 2012 εκτιμάται στα 9 δισ. ευρώ.

Στο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης περιλαμβάνονται φορολογικά έσοδα ύψους 26,7 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα 5 ετών, από το 2012 έως το 2016. Το 30% των εσόδων αναμένεται να προκύψει από τις αυξήσεις των φόρων και τη επιβολή νέων φόρων ύψους 7 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 70% θα προκύψει από περικοπές δαπανών σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμη να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια από 58 σήμερα.