06 Φεβρουαρίου 2012

Ισχυρότερο το πλήγμα για την Eurobank αν ακυρωθεί η συγχώνευση με την Alpha, λέει η Moody's

Περισσότερη αρνητική για την Eurobank είναι η στασιμότητα που υπάρχει στο μέτωπο της συγχώνευσης με την Alpha Bank, έπειτα από την ανακοίνωση της τελευταίας, την περασμένη Δευτέρα, ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα της συγχώευσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody's Investors Service στο τελευταίο Weekly Credit Outlook.


Εφόσον η ζημία από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, τότε εκτιμούν ότι το πλήγμα θα είναι στα 3,8 δισ. ευρώ περίπου για την Eurobank και στα 1,6 δισ. ευρώ στην Alpha.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο ''δεν υπάρχουν περιθώρια για τη συγχώνευση'' ενώ και οι δύο τράπεζες θα χρειαστούν επανακεφαλαιοποίηση από την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά η Moody΄s προβάλει το κούρεμα ως αιτία του διαφαινόμενου επιχειρηματικού ναυαγίου και αφορμή τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις των δύο τραπεζών.

Στην εβδομαδιαία της αναφορά η Moody΄s εκτιμά ''Θεωρούμε ότι οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις των τραπεζών δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο στη συγχώνευση να προχωρήσει όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, βάζοντας σε κίνδυνο τα οφέλη που θα αποκόμιζαν οι τράπεζες από αυτή τη συμφωνία, μεταξύ των οποίων και η κεφαλαιακή ενίσχυση από τη συμμετοχή των επενδυτών από το Κατάρ''.