21 Φεβρουαρίου 2012

FT: Και τρίτο πακέτο διάσωσης θα χρειασθεί η Ελλάδα

Μία «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση με θέμα τις προβλέψεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσής τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εν λόγω μελέτη προετοιμάστηκε για τα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης και αποκαλύπτει ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι σημαντικά «εκτός τροχιάς», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να χρειαστεί και άλλο πακέτο διάσωσης, όταν τελειώσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα ανωτέρω περιλαμβάνονται σε έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία διανεμήθηκε σε αξιωματούχους της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, την οποία η βρετανική εφημερίδα έχει στη διάθεσή της από χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με την έκθεση - και σύμφωνα «με το πιο αισιόδοξο σενάριο»- τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην Αθήνα ενέχουν το κίνδυνο ύφεσης που θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους.

Επιπλέον προειδοποιεί ότι οι δύο βασικές αρχές του προγράμματος θα είναι τα στοιχεία που θα αναιρούν την αποτελεσματικότητα της νέας βοήθειας:

Η επιβολή λιτότητας θα προκαλέσει αύξηση του χρέους αποδυναμώνοντας σοβαρά την οικονομία, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας (που φτάνει τα 200 δις) ενδέχεται να εμποδίσει την Ελλάδα από την επιστροφή της στις αγορές, φοβίζοντας τους ιδιώτες.

tvxs.gr