28 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτημα στην ISDA για το αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός-3,2 δις τα CDS για τα ελληνικά ομόλογα

Ερώτημα που σχετίζεται με την Ελλάδα και ειδικότερα το αν η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελεί πιστωτικό γεγονός, κατατέθηκε στην Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Σε ανακοίνωσή της, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ISDA ανέφερε ότι θα αποφασίσει την Τετάρτη για το αν θα εξετάσει περαιτέρω το αίτημα ή θα το απορρίψει.

Η ISDA δεν θα κρίνει την Τετάρτη αν η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας είναι πιστωτικό γεγονός. Αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση, εφόσον η αρμόδια επιτροπή κρίνει ότι το αίτημα πρέπει να εξετασθεί περαιτέρω.

Η ανακοίνωση της απόφασης θα γίνει την Τετάρτη στις 7 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι η ISDA έχει καταστήσει σαφές ότι η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, αν και σε κάθε περίπτωση η απόφαση καθορίζεται από την αρμόδια επιτροπή της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή εφαρμογή της ρήτρας, έχει πει ότι «ίσως» είναι πιστωτικό γεγονός.

Πηγές της αγοράς έχουν προεξοφλήσει ότι σε περίπτωβση εφαρμογή της ρήτρας, τότε θα έχουμε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS επί των ελληνικών κρατικων ομολόγων.

Το «καθαρό» ύψος των ελληνικών CDS και αυτά που θα πρέπει να πληρωθούν σε περίπτωση πιστωτικοιύ γεγονότος, είναι 3,2 δισ. δολάρια περίπου ενώ το μικτό 70 δις