01 Φεβρουαρίου 2012

«Κόκκινο» από Κομισιόν στη συγχώνευση του γερμανικού Χρηματιστηρίου με το NYSE Euronext

Το γερμανικό Χρηματιστήριο (Deutsche Boerse) ανακοίνωσε την απόσυρση της συμφωνίας εξαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης Euronext, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απορρίψει τη συγχώνευση των δύο εταιριών.


«Η Deutsche Boerse και η NYSE Euronext πληροφορήθηκαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να εμποδίσει την προτεινόμενη επιχειρηματική συγχώνευσή τους. Παρά τις παραχωρήσεις που προσφέρθηκαν από τις εταιρίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγχώνευσή τους θα εμπόδιζε σημαντικά τον ανταγωνισμό», ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Deutsche Boerse αποφάσισε να αποκτήσει την ανταγωνίστριά της εταιρία στη Νέα Υόρκη με μια συμφωνία ύψους 9,5 δις. δολαρίων τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τότε, η αξία της συμφωνίας μειώθηκε στα 7,3 δις. δολάρια, καθώς μειώθηκαν οι τιμές της Deutsche Boerse.

Οι δύο εταιρείες είχαν κάνει απευθείας έκκληση τον περασμένο μήνα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να προσπαθήσει να σώσει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι τυχόν απαγόρευση από την ΕΕ θα έβλαπτε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και θα ωθούσε τις συναλλαγές σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο εταιριών θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία εταιρεία που θα ήλεγχε το 90% των ευρωπαϊκών συναλλαγών στην αγορά παραγώγων και το 30% των συναλλαγών σε μετοχές.