Θετικά αποτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τα αποτελέσματα του χθεσινού Euro working Group (Eurogroup σε τεχνικό επίπεδο), για το νέο πρόγραμμα, τη νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα και το PSI.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα αποτελέσματα του Euro working Group, στο οποίο από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου, έχουν ως εξής:
- Η συζήτηση για τον «δεσμευμένο λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό χρέος της (δίδοντας προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δανειστών), εξελίχθηκε αρκετά ικανοποιητικά, καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται τελικά πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι, σύμφωνα με τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.
- Καθοριστικής σημασίας ήταν, επίσης, η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI), ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020 (σ.σ. σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχει συντάξει το ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος θα είναι στο 129% του ΑΕΠ το 2020).
- Φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF), και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο της ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
- Τέλος, η δυνατότητα πιο «βαθιάς» συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κυρίως μέσω της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλες.