28 Φεβρουαρίου 2012

Νέες αποκαλύψεις από την Wikileaks

Η Wikileaks ανακοίνωσε τη δημοσιοποίηση χιλιάδων email του Stratfor, συμβουλευτικού οργάνου στρατηγικών μελετών των ΗΠΑ. O Tζούλιαν Ασάνζ μιλάει για συγκλονιστικές αποκάλυψεις.

Ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ εξαπέλυσε σφοδρές κατηγορίες εναντίον του Stratfor σε μια συνέντευξη τύπου την περασμένη Δευτέρα. Ο Ασάντζ κατηγορεί ευθέως το συμβουλευτικό όργανο της αμερικανικής κυβέρνησης επί στρατηγικών ζητημάτων για μια σειρά επιχειρήσεων «αμφίβολης νομιμότητας». Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως το Stratfor χειραγωγούσε ακτιβιστές οι οποίοι διερευνούσαν μια χημική καταστροφή στην περιοχή Μποπάλ της Ινδίας.

Συνεχίζει μάλιστα λέγοντας πως με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, το Stratfor δεχόταν συστηματικά χρημαδότηση από την Coca-Cola για να παρακολουθεί μέλη της οργάνωσης PETA για την προστασία των ζώων. Σύμφωνα με τον Ασάντζ νέα ντοκουμέντα από την περιόδο 2004-2011 αποδεικνύουν πως ο συμβουλευτικός αυτός οργανισμός προσλαμβάνει με κανονικούς μισθούς τους διάφορους πληροφοριοδότες του. Στις 26 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου το Stratfor έπεσε θύμα διαδικτυακής επίθεσης, με την οργάνωση Anonymous να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Τι είναι το Stratfor;


«Stratfor» είναι τα αρχικά του οργανισμού στρατηγικών μελετών και προβλέψεων «Strategic Forecasting». Πρόκειται για έναν συμβουλευτικό οργανισμόπου διερευνά θέματα στρατιωτικής και γεωπολιτικής φύσης για ιδιωτικούς φορείς αλλά και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το Stratfor έγινε γνωστό στην Αμερική όταν περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 έκανε κάποιες προβλέψεις για το Ιράκ και την Αλ Κάιντα που στη συνέχεια αποδείχτηκαν ακριβείς. «Από τότε καθιερώθηκε στην αμερικανική κοινή γνώμη ως ένας αξιόπιστος φορέας γεωπολιτικών αναλύσεων», αναφέρει ο Ντάνιελ Χάμιλτον του Πανεπιστημίου John Hopkins της Ουάσινγκτον.

Κατά κανόνα ο οργανισμός αυτός συλλέγει πληροφορίες από ιδιωτικές πηγές και στη συνέχεια της μεταπωλεί διενεργώντας κατά κάποιο τρόπο γεωπολιτικές αναλύσεις κατά παραγγελία. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μια ιδιωτική μυστική υπηρεσία ή μια εταιρία παρακολούθησης.

Μετά την παραβίαση του απορρήτου της ιστοσελίδας του Stratfor από χάκερς τον περασμένο Δεκέμβρη, προκλήθηκε πανικός κλονίζοντας έτσι εκ θεμελίων την αξιοπιστία και την ασφάλεια που ως τώρα παρείχε ο οργανισμός. Μετά τη δημοσιοποίηση ονομάτων και αριθμών πιστωτικών καρτών ανθρώπων που έχουν στο παρελθόν διασυνδεθεί με το Stratfor άνοιγει στην Αμερική μια περίπλοκη υπόθεση από τη μια πλευρά προσβολής προσωπικών δεδομένων και από την άλλη, σοβαρών υπαινιγμών για διαπλοκή σημαντικών πολιτικών προσώπων στα γεωπολιτικά παιχνίδια του Stratfort. Τρανταχτά ονόματα της αμερικανικής διπλωματίας όπως αυτό του πρώην υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ φαίνονται μπλεγμένα στην υπόθεση.

Δημοσίευση απόρρητων δεδομένων


Σύμφωνα με το Wikileaks η αλληλογραφία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας περιλαμβάνει λίστα με τα ονόματα των πληροφοριοδοτών του Stratford, στοιχεία για το σύστημα χρηματοδοτήσεων, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά και χρήση μεθόδων ψυχολογικής βίας στα εμπλεκόμενα μέρη. Περίπου 4.000 ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ Stratfor και αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται να αφορούν το Wikileaks και προσωπικά τον Τζούλιαν Ασάνζ. Ωστόσο ο Ντάνιελ Χάμιλτον υποστηρίζει πως οι επικείμενες αποκαλύψεις του Ασάντζ έχουν να κάνουν περισσότερο με την προσωπική υπόθεση του ιδρυτή του Wikileaks απέναντι στις εναντίον του αποκαλύψεις από το Stratfor.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της υπόθεσης που έχουν δημοσιευθεί στης ιστοσελίδα του Wikileaks δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πραγματικά συγκλονιστικό όπως στην περίπτωση των αποκαλύψεων για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν πριν από λίγα χρόνια», σημειώνει ο Χάμιλτον. Σε κάθε περίπτωση ο Ασάνζ δήλωσε πως τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες σε συνεργασία με άλλα 25 μέσα πληροφόρησης ανά τον κόσμο, αναμένεται να δημοσιευτούν και επίσημα σε τρεις με τέσσερις ημέρες.