04 Μαρτίου 2012

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 0-2 (σε λίγο το βίντεο)


Ο ΠΑΟΚ με τα γκολ του Λίνο και του Σαλπιγγίδη στο δεύτερο ημίχρονο και ανίκητο τον Χαλκιά, που έπιασε μέχρι και πέναλτι, επικράτησε 2-0 του Παναθηναϊκού στο άδειο ΟΑΚΑ και τον έριξε από την κορυφή της βαθμολογίας.

Ο Παναθηναϊκός χωρίς φορ περιοχής (ο Τοτσέ έμεινε στον πάγκο) δεν ήταν ο Παναθηναϊκός της Τούμπας. Με τον Ζέκα εκτός φόρμας, τον Κουίνσι εκτός ρυθμού και τον Κλέιτον να γυρίζει πολύ πίσω για να δεχθεί την μπάλα, οι "πράσινοι" έμοιαζαν -και ήταν- εύκολη λεία για τον προβλέψιμα στημένο, αλλά συμπαγή και αποτελεσματικό ΠΑΟΚ.

Γκαρσία και Λάζαρ δημιούργησαν ένα τείχος μπροστά από την άμυνα, ο πρωτάρης Αποστολόπουλος, ως δεξιός μπακ, έδεσε με τους υπόλοιπους τρεις και με μοναδική εξαίρεση την τρύπα από τα δεξιά (ο Νιμανί δεν κάλυπτε όσο θα έπρεπε τον Λίνο), η ομάδα του Μπόλονι απέφυγε τις επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή της. Όταν μάλιστα χρειάστηκε, στο 42', ο Χαλκιάς απέκρουσε το απειλητικό σουτ του Χριστοδουλόπουλου. Εκείνο που έλειψε από τον "Δικέφαλο" ήταν το τελείωμα στην προβολή του Σαλπιγγίδη.

Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν πολύ λογική η επιλογή του Φερέιρα να χρησιμοποιήσει τον Τοτσέ με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου.  Πάνω όμως που ο Παναθηναϊκός έγινε περισσότερο ευέλικτος στην επίθεση, αγγίζοντας δύο φορές το γκολ, η ανατροπή του Σαριέγκι στον Αθανασιάδη και το γκολ - πέναλτι του Λίνο στο 51' διαμόρφωσαν διαφορετικές συνθήκες στο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ είχε αυτό που ήθελε και μαζί το δικαίωμα να διαχειριστεί το αποτέλεσμα με ηρεμία και σύνεση.

Ό,τι δηλαδή στερήθηκαν οι "πράσινοι" στην προσπάθειά τους να γυρίσουν το παιχνίδι. Από τη στιγμή μάλιστα που στο 63' ο Χαλκιάς απογειώθηκε για να διώξει την κεφαλιά του Τοτσέ, η αποστολή της ομάδας του Φερέιρα δυσκόλεψε αφάνταστα. Καραγκούνης και Μαυρίας ήρθαν ταυτόχρονα από τον πάγκο για να φέρουν φρεσκάδα, αλλά η είσοδός τους ουδόλως βελτίωσε τη λειτουργία του Παναθηναϊκού, ο οποίος άναρχα επιχειρούσε να φτάσει στο 1-1.

Ευάλωτος μάλιστα στα μετόπισθεν, με τα πλάγια μπακ να έχουν να ανέβει και τον Κατσουράνη στόπερ, ήταν πολύ πιο εύκολο για τον ΠΑΟΚ να επιτεθεί. Ο Φωτάκης δεν βρήκε στόχο, όχι όμως και ο Σαλπιγγίδης, ο οποίος στο 85', μετά τη σέντρα ακριβείας του Λίνο, σκόραρε από κοντά και έμπηξε πιο βαθιά το μαχαίρι στην καρδιά της πρώην ομάδας του. Αποκαμωμένος πια ο Παναθηναϊκός, δεν είχε τη δύναμη να ψάξει κάτι στο παιχνίδι. Τέτοια ήταν η έλλειψη πίστης που μέχρι και (υπερβολικό) πέναλτι έχασε ο Χριστοδουλόπουλος (ή μάλλον το έπιασε ο Χαλκιάς) στις καθυστερήσεις.

Κλειδί του αγώνα

Το πέναλτι του Σαριέγκι στον Αθανασιάδη άλλαξε τη μορφή του δεύτερου ημιχρόνου και κατ' επέκταση του αγώνα. Όταν ο Παναθηναϊκός, με τον Τοτσέ στην 11άδα, άρχισε να επιτίθεται πιο στρωτά και σοφά, ο ΠΑΟΚ απέκτησε προβάδισμα και μαζί το αβαντάζ να διαχειριστεί όπως ο ίδιος ήθελε το παιχνίδι.

MVP

Ο Κώστας Χαλκιάς επαναδραστηριοποιήθηκε και στο πρώτο παιχνίδι του με το Νοέμβριο έπιασε τα... άπιαστα: το σουτ του Χριστοδουλόπουλου, το πλασέ του Ζέκα, την κεφαλιά του Τοτσέ, το πέναλτι του Χριστοδουλόπουλου. Η βραδιά του ανήκε.

Αδύναμος κρίκος

Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Ο Ζέκα διάγει περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος, ο Κουίνσι ήταν εκτός κλίματος, ο Σαριέγκι υπέπεσε σε πέναλτι... ερασιτέχνη, ο Κατσουράνης..., ο Βιτόλο.... Όταν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές είναι περισσότεροι από τους διακριθέντες (Μαρίνος, Χριστοδουλόπουλος), ποια τύχη να έχει ο Παναθηναϊκός;