07 Μαρτίου 2012

100 χρόνια μπροστά το ΠΑΣΟΚ: Κλέβει τις θέσεις (ΑΟΖ, ανάπτυξη) της ΝΔ και την αφήνει στον άξονα (συγκυβέρνηση, ανασχηματισμός)... Περαστικά μας

Μια άκρως ενδιαφέρουσα αποκάλυψη για του λόγους που επιτείνεται η ελληνική ύφεση κάνει το χθεσινό φύλλο της   Wall Street Journal. Η παύση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον κ. Βενιζέλο σε συνδυασμό με την τότε οργή της Ευρώπης λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής κυβέρνησης, οδήγησε στην καθυστέρηση της οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται η χώρα για να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας της, αναφέρει η εφημερίδα.


Από τότε, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις βασικές της υποχρεώσεις   μέσω των μικρών αποθεμάτων που διαθέτει στα ταμεία της, με συνέπεια να είναι αφερέγγυα ως προς τα χρέη της στους ιδιώτες ανάδοχους σε διάφορους τομείς π.χ. τα δημοσία έργα.

Στο μεταξύ, η χώρα βρίσκεται εν αναμονή της χορήγησης ενός μέρους του νέου πακέτου βοήθειας των 130 δις και οι διεθνείς πιστωτές μας  εξετάζουν για το αν θα δοθεί ένα κομμάτι  του για την τόνωση της ρευστότητας της «ετοιμοθάνατης» ελληνικής οικονομίας ή όχι.

Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μέσω του νέου πακέτου θα καλυφθούν εκκρεμείς οφειλές  της κυβέρνησης ύψους 6 δις ευρώ προς τους ιδιώτες ανάδοχους. Η εξόφληση ενδέχεται να γίνει πριν από τις εκλογές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση και η Τρόικα, σύμφωνα πάντα με την WSJ, ευελπιστούν ότι η αποπληρωμή των οφειλών στους ιδιώτες, θα «ξεπαγώσει» τα έργα υποδομής ώστε να υπάρξει μια ανοδική πορεία της οικονομίας της χώρας, η οποία διανύει το πέμπτο έτος ύφεσης.

Δηλαδή, δεν φτάνει που ο Βενιζέλος παρέτεινε την ύφεση, έρχεται τώρα ο κ. Σαχινίδης και τάζει  προεκλογικά δωράκια.

Φαίνεται, ότι οι επικοινωνιακοί μαέστροι του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλύτερα από την Συγγρού, τι σημαίνει πολιτική επιβίωση.

Έκτος από την «καπήλευση» της  ανάπτυξης που αποτελεί κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ήταν εξ αρχής η βασική θέση του Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ήδη κτήμα του και την ΑΟΖ, καθώς τις τελευταίες ήμερες το αρμόδιο υπουργείο διατυμπανίζει δεξιά και αριστερά για συμβόλαια  με εταιρίες ερευνών υδρογονανθράκων.

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ υφάρπαξε και τις δύο βασικές θέσεις της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ την ίδια στιγμή την έχει εγκλωβίσει με τα σενάρια συγκυβέρνησης και τον ανασχηματισμό.

Antinews με πληροφορίες από WSJ http://online.wsj.com/article/SB1000142405297020337060457726