06 Μαρτίου 2012

ΠΑΟΚ: Άνοιγμα διοίκησης Ζαγοράκη 12 εκ. ευρω-7000 ευρω η αμοιβή Βρύζα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στην οποία συμμετείχαν το 54% των μετοχών της εταιρίας. Ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ζήση Βρύζα να δεσμεύεται πως θα παλέψει να επαναφέρει την εικόνα της ΠΑΕ στο σωστό δρόμο.

Στην συνέλευση ακούστηκαν πάρα πολλά ενδιαφέροντα θέματα, με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Δημήτρη Σαχπατζίδη να ρωτάει αρχικά αν υπάρχει διάθεση δημιουργίας αιρετής διοίκησης από κάποιον μέτοχο. Αφού η απάντηση ήταν αρνητική, η διαδικασία πήγε στην ενημέρωση των μετόχων για τις υποχρεώσεις της εταιρίας.

Πρέπει να σημειωθεί πως μέσα στην αίθουσα υπήρχαν τουλάχιστον 200 άνθρωποι.

Η ανάλυση των υποχρεώσεων της ΠΑΕ

Πριν αρχίσει να αναλύει τα οικονομικά της ομάδας το μέλος της διοίκησης Δημήτρης Ζιγκερίδης, τον λόγο πήρε ο Ζήσης Βρύζας τονίζοντας πως «Μιλάμε για μία εσωτερική διαδικασία που όλοι πρέπει να διαχειριστούμε ώριμα για να μπορέσουμε να βρούμε λύση για το μέλλον της ομάδας»

Ο Δημήτρης Ζιγκερίδης, μίλησε για τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ μέχρι και τις 30 Ιουνίου, παρουσιάζοντας μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Αναλυτικά.

Σύνολο χρεών: 22,05εκατ. ευρώ
Εφορία: 5,296εκατ. ευρώ τα οποία είναι ρυθμισμένα και στον ΠΑΟΚ ελπίζουν να περάσει το αίτημα για 48 δόσεις ώστε να πληρώνουν 100 χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Ποδοσφαιριστές: Μέχρι την 1η Ιουλίου η ΠΑΕ θα οφείλει 5,626εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 2,64εκατ. ευρώ μετά την 1η του Ιούλη μέσα από τους διακανονισμούς που έχουν γίνει.
Προμηθευτές: 2,680εκατ. ευρώ
Α.Σ: 320 χιλιάδες ευρώ
Υπαλλήλους: 395 χιλιάδες ευρώ
Δάνειο: 460 χιλιάδες ευρώ

«Χρειαζόμαστε πέντε εκατ. ευρώ»

Αφού ο Δημήτρης Ζιγκερίδης ανέλυσε τις παραπάνω οφειλές δημιουργήθηκαν μικρές εντάσεις μέσα στην αίθουσα. Τότε τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ζήσης Βρύζας, ο οποίος ξεκαθάρισε το νούμερο χρημάτων που επείγει και το πώς παλεύει να το βρει.

«Τα χρήματα που χρειαζόμαστε και επείγουν είναι πέντε εκατ. ευρώ. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να βρω συμπαραστάτες, επενδυτές, λύσεις. Από την άλλη όμως, πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να είναι δίπλα μας και για αυτό πρέπει όλοι να γνωρίζετε ακριβώς τι συμβαίνει».

Αμέσως μετά ο Βρύζας πιέστηκε παραπάνω να μιλήσει για τις κινήσεις που κάνει και τόνισε: «Είμαι σε επαφή με επενδυτές. Δεν θέλω να πω τώρα τίποτα, δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Το παλεύουμε. Βασικός μας στόχος είναι να κατεβάσουμε τα έξοδα και να βρούμε έσοδα γιατί το εμπορικό μας μέχρι τώρα ήταν στο μηδέν. Δεν παίζω με τις ψυχές των ανθρώπων. Δεσμεύομαι πως την επόμενη φορά αν ξεφύγουμε 100 χιλιάδες από τον προϋπολογισμό μας θα αναφέρω με κάθε λεπτομέρεια το γιατί και το πώς συνέβη αυτό. Εγγυώμαι προσωπικά πως ότι μπει στο ταμείο θα το διαχειριστούμε όσο καλύτερα γίνεται. Ναι, σίγουρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουλήσουμε και παίκτη, η σωτηρία της ομάδας είναι πάνω από τις απώλειες. Η αλήθεια είναι πως πληρώνουμε και τον κακό προγραμματισμό που έγινε στην αλλαγή της εφορίας. Από το 20% στο 45% ήταν κάτι που δεν ήμασταν σε θέση να το σηκώσουμε».

Μέσα στην παγωμάρα που επικρατούσε στην αίθουσα, ο Βρύζας προσπάθησε να περάσει ένα αισιόδοξο μήνυμα.

«Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε τις βάσεις, έχουμε την υποδομή, θα παλέψουμε με ότι δυνάμεις έχουμε και θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ.

Τέλος ο Δημήτρης Ζιγκερίδης ξεκαθάρισε πως το ταμείο της ΠΑΕ έχει 1,5εκατ. ευρώ και πως το συνολικά άνοιγμα της τετραετίας Ζαγοράκης είναι 12εκατ. ευρώ, τα οποία αν προστεθούν και τα 8εκατ. ευρώ της εποχής Γούμενου, μαζί με τα λεφτά του ταμείου, καταλήγουν στην αρνητική θέση των 22,05εκατ. ευρώ.

Και κάπου εδώ άναψε η κουβέντα για την λειτουργία της προηγούμενης διοίκησης.

«Δεν ήταν δικαιολογημένο αυτό που έγινε»

Στην αίθουσα υπήρχαν μέτοχοι που ζητούσαν επιτακτικά να μάθουν τι συνέβη με την προηγούμενη διοίκηση και αν ο Θοδωρής Ζαγοράκης πρέπει να έχει κόστος λόγω των όσων παρέδωσε στη νυν διοίκηση.

Ο Βρύζας ρωτήθηκε για το αν βρίσκει φυσιολογικά τα όσα συνάντησε.

«Όχι, δεν είναι σίγουρα δικαιολογημένο αυτό που έγινε. Αυτά που συναντώ σήμερα, ήταν μέσα στους όρους που έθεσα το καλοκαίρι για να επιστρέψω. Την προηγούμενη φορά που ήμουν στο διοικητικό συμβούλιο, δεν μάθαινα τίποτα από αυτά που γινόντουσαν (σ.σ. δεν υπάρχουν υπογραφές Βρύζα στα πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων). Έγιναν πολλά λάθη στον τρόπο λειτουργίας. Πως είναι δυνατόν να διαχειρίζεσαι 26εκατ. ευρώ το χρόνο και να μην έχεις οικονομικό διευθυντή. Για αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε στις προκηρύξεις.»

Στον αέρα τα χρήματα Ζαγοράκη

Αμέσως μετά, τέθηκε το θέμα των χρημάτων που πήρε ο Θοδωρής Ζαγοράκης από την ΠΑΕ. Τέθηκε θέμα να περάσουν 320 χιλιάδες ευρώ ως μισθοδοσία Ζαγοράκη για να είναι τυπική η ΠΑΕ, όμως το σώμα αντέδρασε έχοντας ακούσει προηγουμένως νούμερα που δύσκολα μπορούν να χωνευτούν.

«Εγώ ξέρω πως είναι ένα ποσό 320 χιλιάδων ευρώ που πήρε ο Ζαγοράκης για σκοπούς του ΠΑΟΚ. Ήταν 200 χιλιάδες τον προηγούμενο Μάρτη που βάσει απόφασης του διοικητικού συμβουλίου πάρθηκαν για μεταγραφικούς λόγους και άλλες 120 χιλιάδες ευρώ πριν αποχωρήσει. Προτείνουμε να εγκριθεί το ποσό αυτό ως μισθοδοσία του Θοδωρή Ζαγοράκη» τόνισε ο Ζήσης Βρύζας, όμως εκεί υπήρξε η αντίδραση των μετόχων.

Το θέμα τέθηκε πολλές φορές προς ψηφοφορία με τον Βρύζα να ισχυρίζεται πως «δε γνωρίζετε πως πολλές φορές υπάρχουν έξοδα που δε δικαιολογούνται σε μία ΠΑΕ. Γνωρίζω πως υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα που ξέρουν τι έγινε».

Και πάλι όμως δεν υπήρξε σύνεση του σώματος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο και έμεινε στον αέρα.

«Συμφωνήσαμε με Βιολίδη»

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσε την οφειλή του Ηλία Βιολίδη προς την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ζήσης Βρύζας, αποκάλυψε πως ήρθε σε συμφωνία μαζί του.

«Ήρθαμε σε επαφή, κάναμε μία κουβέντα, όμως αρχικά ήθελε να διακανονίσουμε την οφειλή για μετά τις 30 Ιουνίου. Τον πίεσα και ήρθαμε σε συμφωνία να διακανονιστεί η οφειλή και να καλυφθεί πριν τις 30 Ιουνίου τελικά»

Εγκρίθηκε η πληρωμή των μελών του Δ.Σ.

Ένα από τα θέματα που εγκρίθηκαν από το σώμα, ήταν και αυτό της αμοιβής των μελών του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα του προέδρου Ζήση Βρύζα και του τεχνικού διευθυντή Παντελή Κωνσταντινίδη.

Η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ για τον Βρύζα ήταν 7 χιλιάδες ευρώ το μήνα και για τον Παντελή Κωνσταντινίδη 3,5 χιλιάδες το μήνα. «Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντί σας και να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει» τόνισε ο Ζήσης Βρύζας

Το σώμα ψήφισε υπέρ και είναι ενδεικτικό πως μόλις δύο από τους διακόσιους που βρίσκονταν στην αίθουσα ήταν αρνητικοί.

Το μπάτζετ στα… μισά

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ρωτήθηκε και για πολλά άλλα πράγματα, όπως πχ για το μπάτζετ της ομάδας. «Ήταν στα 12εκατ. ευρώ μεικτά, έπεσε στα 6,2εκατ. ευρώ και στόχος μας είναι να το πάμε κάπου στα 7εκατ. ευρώ του χρόνου» τόνισε.

Για τη μισθοδοσία του Μάκη Γκαγκάτση «Ήταν εκπαιδευόμενος και δε γινόταν να πληρωθεί. Πλέον αμείβεται κανονικά».

Για τις μετοχές του Θοδωρή Ζαγοράκη ξεκαθαρίστηκε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασής τους και σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Τέλος, ο Αχιλλέας Μαυρομάτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας δημόσιας διάθεσης μετοχών στο μέλλον.

πηγή: paok24.com