20 Μαρτίου 2012

Πίκρα που πληρώθηκαν μόνο 1,9 δις για τα CDS... FT: Το δράμα των ελληνικών CDS πρέπει να δώσει ένα μάθημα στους επενδυτές

[Η φυλλάδα των κερδοσκόπων του Λονδίνου, που την προηγούμενη βδομάδα έγραφε ότι δεν έχουν υπολογισθεί σωστά τα ελληνικά CDS και πρόκειται να πληρωθούν πάνω από 10 δις, μετά τη χθεσινή παπάρα προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα πανικού για την επόμενη φορά που θα ξαναπληρωθούν CDS... α και μην ξεχάσω: Φιλιά στους πατριώτες... του κώλου που μιλούσαν για 600 δις]

Το δράμα των αγορών για τα ελληνικά CDS τελείωσε χθες αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία κίνησε ομαλά και όλα πήγαν καλά, όμως «οι αγορές θα πρέπει να πάρουν το μάθημά τους από αυτή την υπόθεση», καθώς όπως υπογραμμίζει την επόμενη φορά η διαδικασία μπορεί να μην κυλήσει το ίδιο ομαλά.

Οι Financial Times κάνουν αναφορά στα χρήματα που πληρώθηκαν τονίζοντας ότι η τιμή ήταν δίκαιη, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών.

Όπως τονίζουν το επόμενο τεστ πληρωμής CDS μπορεί να είναι η Πορτογαλία, καθώς οι αγορές αναμένουν χρεοκοπία της χώρας και σε αυτή την περίπτωση ο όγκος των ασφάλιστρων κινδύνου δεν ξεπερνά τα 5,2 δις. δολάρια.

Όμως οι επενδυτές θεωρούν ότι η Πορτογαλία μπορεί να επηρεάσει περισσότερο την αγορά από την Ελλάδα, όπου «η διαδικασία κύλησε πολύ ομαλά» ενδεχομένως επειδή η πληρωμή των ασφάλιστρων κινδύνου της Ελλάδας ήταν ευρέως αναμενόμενη εδώ και αρκετό καιρό.

Το πιο σημαντικό μάθημα για τους επενδυτές και τους τραπεζίτες, τονίζουν οι Financial Times, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός πληρωμής των CDS πριν γίνει η ανταλλαγή ομολόγων σε πιθανή επόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Το παράδειγμα της Ελλάδας όπου όλα κύλησαν ομαλά δε σημαίνει ότι θα ισχύσει και στην επόμενη αναδιάρθρωση χρέους τονίζει η οικονομική εφημερίδα, ενώ παραθέτει δήλωση αμερικανού τραπεζίτη που τονίζει ότι «Τελικά όλοι γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα όδευε προς ένα πιστωτικό γεγονός. Θα είχε νόημα να συνέβαινε το πιστωτικό γεγονός νωρίτερα».

Άλλωστε «στην περίπτωση της Ελλάδας το μικρό μέγεθος συνέβαλε στο να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις. Τι θα γίνει όμως αν χρεοκοπήσει μία μεγαλύτερη χώρα, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία;», διερωτάται η εφημερίδα.

Για τους επενδυτές, πάντως, η αγορά των CDS πέρασε με επιτυχία το τεστ της Ελλάδας που προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, αλλά έδειξε ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές μελλοντικά στη συγκεκριμένη αγορά.

www.bankingnews.gr