02 Μαρτίου 2012

Δεν είχε δηλωθεί στο πόθεν έσχες ο τραπεζικός λογαριασμός που μπήκε το 1 εκ δολ, το οποίο δεν ήρθε κάν στην Ελλάδα

Δεν είχε δηλωθεί στο πόθεν έσχες του κ. Ισίδωρου Κούβελου ο τραπεζικός λογαριασμός που κατέληξε το 1 εκατ. δολάρια, λένε οι ορκωτοί ελεγκτές, ενώ επιβεβαιώνουν ότι το 1 εκ δεν πέρασε ποτέ από την Ελλάδα όπως πάνω στην τσαντίλα της ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναλυτικά, οι ορκωτοί ελεγκτές, που με εντολή της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής έλεγξαν τα πόθεν έσχες της κας Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Κούβελου κατέληξαν στην διαπίστωση ότι...
δεν προκύπτει επαύξηση περιουσιακής κατάστασης που να μην δικαιολογείται, αλλά και στην επισήμανση ότι εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός που ο Ισίδωρος Κούβελος διατηρεί στην Μεγάλη Βρετανία και στον οποίο κατατέθηκε το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων στις 4 Μαρτίου 2011.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευάγγελο Αργύρης, στις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσε ο Ισίδωρος Κούβελος σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός «εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε στη δήλωσή μου για το 2011 καθότι η διακίνηση του ποσού έγινε από ρευστοποίηση μετοχών των ΗΠΑ για την συμμετοχή μου στην αγορά ποσοστού σε υπό ναυπήγηση πλοίο». Πάντως, ο ίδιος ο Ισίδωρος Κούβελος διευκρίνισε πως με τον λογαριασμό αυτό καλύπτει τις ανάγκες του γιου του που σπουδάζει στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ χρησιμοποιείται και για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Αυτό επιβεβαιώνει και ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών, που δείχνει ότι ο λογαριασμός έχει 12.325 λίρες Αγγλίας και 1.142.068 δολάρια.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αργύρη, η εντολή για την ρευστοποίηση των μετοχών που ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη είχε στις ΗΠΑ και η «μεταφορά» των χρημάτων στον επίμαχο λογαριασμό στη Μεγάλη Βρετανία, δόθηκε από την Αθήνα, χωρίς ωστόσο, το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων να «περάσει» από την Ελλάδα, όπως είχε πει η κυρία Μπακογιάννη.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής θα συντάξει την έκθεσή της, καθώς κρίνει ότι «ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής του άρθρου 3 παρ. 3 και 4 του νόμου 3213/2003». Με βάση τις διατάξεις αυτές, αν ανακύψει περίπτωση ποινικής ευθύνης, η έκθεση αποστέλλεται στον Εισαγγελέα Εφετών.