09 Μαρτίου 2012

Στις 3 το μεσημέρι "κληρώνει" για τα CDS... για να ηρεμήσουν και οι Ελληναράδες

Η Ειδική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και  Παραγώγων (ISDA) θα συνεδριάσει στις 15:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος προκειμένου  να εξετάσει ερώτημα που της έχει κατατεθεί σχετικά με το εάν έχει συμβεί credit event (πιστωτικό γεγονός) στην Ελλάδα μετά τη λήξη συμμετοχής στο PSI, σύμφωνα με ανακοίνωση της ISDA – η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από  την Dtcc. Com το συνολικό ποσό των πληρωμών των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας CDS ανέρχεται σήμερα σε 3,1 δις. δολάρια, με 4300 συμβόλαια ενώ ο τζίρος ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί φθάνει τα 68 δις δολάρια.  

Στην αδιαφανή αγορά των CDS, Ο κάτοχος του ασφαλίστρου πληρώνεται από τον αγοραστή και ο τελευταίος από τον επόμενο. Πέρυσι, τα συμβόλαια που έπρεπε να πληρωθούν ανερχόταν σε 5,6 δις. δολάρια και παλιότερα σε 8 δις. δολάρια. Σύμφωνα επίσης με τραπεζικούς κύκλους, ενδέχεται να πληρωθούν cds ορισμένων εκδόσεων ομολόγων – οι οποίες είχαν συμμετοχή κάτω από 75%. 

Επιπλέον,  τα ελληνικά cds δεν είναι αυτά που έχουν σημασία, αλλά των υπόλοιπων χωρών καθώς αν δεν γίνουν πληρωμές τότε τα συμβόλαια θα είναι χωρίς αξία.