13 Μαρτίου 2012

Στον Εισαγγελέα ο Βελόπουλος και άλλοι 3 για τα πόθεν έσχες

Έναν εν ενεργεία βουλευτή, τον γνωστό φίλο του κυκλώματος τοκογλυφίας Καραμπέρη, Βελόπουλο, δύο τέως ευρωβουλευτές και τον κ. Ισίδωρο Κούβελο παραπέμπει στον Εισαγγελέα Εφετών η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής επειδή δεν δήλωσαν χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό.

Αναλυτικά, μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε η Επιτροπή διαπιστώθηκε ότι οι κ.κ. Ισίδωρος Κούβελος, Κυριάκος Βελόπουλος και ο τέως ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Κωνσταντίνος Δρούτσας υπέβαλαν «ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες, χωρίς επαύξηση της περιουσιακής τους κατάστασης» και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα Εφετών.

Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει στην Δικαιοσύνη και την υπόθεση του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Δημητρακόπουλου, ο οποίος δεν είχε υποβάλει καθόλου δήλωση πόθεν έσχες, ενώ έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή ξεκίνησε τις έρευνες με αφορμή λίστα που απέστειλε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με βουλευτές που έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά πάνω από 100.000 ευρώ. Από τις 24 δηλώσεις, του οικονομικού έτους 2011 για την χρήση του έτους 2010, που έβαλε στο μικροσκόπιο η Επιτροπή οι υπόλοιπες 20 βρέθηκαν να μην έχουν νομικό πρόβλημα.

Αυτό σημαίνει ότι τα 20 αυτά πολιτικά πρόσωπα έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και η κίνηση αυτή δηλώθηκε κανονικά στα πόθεν έσχες τους, ωστόσο
τα ονόματα τους δεν δόθηκαν από την Επιτροπή στην δημοσιότητα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα δώσει τα στοιχεία των προσώπων αυτών επειδή εγείρεται μείζον ηθικό ζήτημα, παρέπεμψε στην ανάρτηση των δηλώσεων πόθεν έσχες στο διαδίκτυο μετά από μερικούς μήνες. Παράλληλα, τόνισε με νόημα ότι στην Επιτροπή μετέχουν βουλευτές από όλα τα κόμματα οι οποίοι μπορούν να ενημερώσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.