21 Μαρτίου 2012

Αφιερωμένο σε ηλίθιους "πατριώτες" του κώλου που κοιτάζονται στον καθρέφτη και βλέπουν τη Μέρκελ: "4 δισ. ευρώ για επιδόματα-μαϊμού"

Περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ έχει χάσει το ελληνικό Δημόσιο από τα δεκάδες χιλιάδες προνοιακά επιδόματα-μαϊμού που εισέπρατταν πολίτες χωρίς να τα δικαιούνται, τους συνταξιούχους-μαϊμού, τους ασφαλισμένους-φαντάσματα αλλά και από τις σπατάλες στον χώρο του φαρμάκου. Μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, από πλαστά επιδόματα (σαν αυτά που εξέδιδαν στο ΙΚΑ Καλλιθέας) και τις συντάξεις-μαϊμού, έχουν χάσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ! Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και οι αποκαλύψεις βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ... ΤΥΦΛΩΝ. Από τους συνολικά περίπου 260.000 επιδοτούμενους με προνοιακά επιδόματα, μέχρι και λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για απογραφή την περασμένη Παρασκευή, δεν είχαν εμφανιστεί περίπου 35.000 με 40.000, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι που θα διαγραφούν από τη λίστα. Εκτιμάται ότι περίπου το 20% όσων λαμβάνουν επιδόματα δεν τα δικαιούται. Είναι χαρακτηριστικά τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την απογραφή, που στόχο έχει την περιστολή των δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός περιγράφεται στο Μνημόνιο 2 και αποτελεί μέρος των μέτρων που υπολείπονται, για το διάστημα 2013-2014, όπως αναφέρει και η πρόσφατη έκθεση της τρόικας. Για παράδειγμα, επιτήδειοι στην Κέρκυρα εκτιμάται πως για τουλάχιστον μία δεκαετία έβαζαν στην τσέπη τους έως και 70.000 ευρώ, που αφορούσαν προνοιακά επιδόματα συγγενών, οι οποίοι όμως είχαν αποβιώσει. Αντίστοιχα, στη Ζάκυνθο είχε στηθεί βιομηχανία τυφλών-μαϊμού. Υπολογίζεται ότι από τους συνολικά 700 τυφλούς στο νησί, μόνο οι 40 δικαιούνταν πραγματικά το προνοιακό επίδομα. Μάλιστα, από τους 700, μόνο οι 100 είχαν απογραφεί μέχρι χθες. Και από αυτούς διαπιστώθηκε έπειτα από έλεγχο ότι μόλις οι 40 ήταν πραγματικά τυφλοί. Τα νησιά φαίνεται πως έχουν την τιμητική τους στην πλαστή αναπηρία. Ελεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στην Κάλυμνο έδειξαν πως ο Δήμος Καλύμνου έχει το 31% των αναπήρων όλης της Δωδεκανήσου, ενώ ο πληθυσμός του νησιού είναι μόλις το 8% του νομού!

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ. Στο ΙΚΑ, από τους 330.000 αναπήρους, βάσει των στοιχείων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, οι 150.000 έχουν μόνιμη αναπηρία. Εκτιμάται, δε, ότι αρκετοί από τους υπόλοιπους συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ενώ πλέον δεν συντρέχει λόγος. Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί ότι έχει διακοπεί η καταβολή της σύνταξης σε 40.000 συνταξιούχους-φαντάσματα με ετήσιο όφελος 450 εκατ. ευρώ για τα Tαμεία.

ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Πλοκάμια ακόμα και στα επιδόματα του ΟΑΕΔ είχαν απλώσει τα κυκλώματα επιτηδείων, που για χρόνια έκαναν «πάρτι» με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Tα στοιχεία προκύπτουν από τρεις εκθέσεις της Διεύθυνσης Eπιθεώρησης του OAEΔ και αποκαλύπτουν την παράνομη είσπραξη επιδομάτων ανεργίας, οικογενειακών επιδομάτων και επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων που αγγίζουν το ύψος των 2 εκατ. ευρώ. Tα χρήματα αυτά εισπράττονταν με την παραποίηση ή την κατασκευή παραστατικών και ενταλμάτων πληρωμής και την εμπλοκή στο κύκλωμα υπαλλήλων του OAEΔ ακόμη και τραπεζικών υπαλλήλων. Επίσης, με το αζημίωτο, κυκλώματα χορηγούν πλαστές άδειες διαμονής σε μετανάστες για να μπορέσουν να πάρουν παροχές από τον ΟΑΕΔ.
Σημειώνεται πως για να δοθούν επίδομα σε μετανάστες πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα ένσημα αλλά και άδεια διαμονής στη χώρα μας.
Σε περίπτωση που δεν έχουν τη σχετική άδεια, επιτήδειοι προσφέρονται να τους προμηθεύσουν με πλαστά έγγραφα για να μπορέσουν να πάρουν τις παροχές από τον Οργανισμό. Κυρίως πρόκειται για επιδόματα που δίνονται σε εποχικά απασχολουμένους και για τα οποία απαιτείται μικρότερος αριθμός ενσήμων σε σχέση με το επίδομα ανεργίας.

ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ. Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, και η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διέταξε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρης, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ατασθαλίες με προμήθειες στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Με βάση τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων σε 11 αποθήκες της Αθήνας, αλλά και στην κεντρική αποθήκη στον Αλιμο βρέθηκαν τα εξής:
  • Τέσσερις τόνοι γύψου, ο οποίος είχε αγοραστεί προ ετών και δεν είχε αξιοποιηθεί, δεδομένου ότι οι ποσότητες υπερβαίνουν κατά πολύ τις ανάγκες των Μονάδων Υγείας του Ιδρύματος.
  • Μεγάλες ποσότητες οδοντιατρικών αναλώσιμων και μη υλικών, βαμβάκι, οινόπνευμα και αντίστοιχα υλικά.
  • 369 πιεσόμετρα που είχαν αγοραστεί, αλλά δεν είχαν διανεμηθεί στις Μονάδες Υγείας, με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να παρουσιάζουν ελλείψεις σε πιεσόμετρα.
  • 8.000 τεμάχια πανάκριβων επιθεμάτων, τα οποία κόστισαν σε κάθε Μονάδα Υγείας στην οποία θα μεταφέρονταν 60.000 ευρώ.
Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση συνεχίζεται και το τελικό πόρισμα του ΕΟΠΥΥ με τα συμπεράσματα θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός των προσεχών ημερών από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

TA NEA