06 Μαρτίου 2012

Στο 7% η ύφεση σύμφωνα και με την Eurostat

Η Eurostat δημοσίευσε την Τρίτη τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα με αυτά, στο σύνολο της Ενωσης και στην Ευρωζώνη καταγράφεται μία συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, αλλά σε ετήσια βάση τα μεγέθη είναι θετικά. Η ανάπτυξη φτάνει το 0,9% στην ΕΕ και το 0,7% στις χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Η εικόνα για την Ελλάδα απέχει παρασάγγας από το θετικό πρόσημο στην εξέλιξη του ΑΕΠ.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία τριμήνων θέλουν το ελληνικό ΑΕΠ να μειώθηκε διαδοχικά τα τέσσερα τρίμηνα του 2011 κατά 8%, 7,3%, 5% και 7%.

Καμία άλλη ευρωπαϊκή οικονομία δεν παρουσιάζει τέτοια μεγέθη συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Το δ΄ τρίμηνο μόνο η Πορτογαλία έχει ύφεση 2,7%, ενώ ακολουθούν η Σλοβενία με 1,5%, η Ολλανδία με 0,7% και οι Ιταλία και Κύπρος με 0,5%.
Στον αντίποδα, Λιθουανία και Λετονία «καλπάζουν» με ανάπτυξη 5,4% και 5,3%, ενώ κατά πόδας ακολουθεί η Πολωνία με 4,3%. Η Γερμανία επιδεικνύει ένα 2% και η Γαλλία ένα 1,4%, ενώ η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, η Ισπανία, «αντέχει ακόμη» και παρά τα προβλήματα αναπτύσσεται με 0,3%.