12 Μαρτίου 2012

Τόκους 98 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 γλιτώνει η Ελλάδα με το PSI, εκτιμά η Eurobank

Η συνολική εξοικονόμηση τόκων, λόγω του PSI και των νέων, ευνοϊκότερων όρων για το πρώτο και το δεύτερο πακέτο βοήθειας από την τρόικα, θα διαμορφωθεί σε 98 δισ. ευρώ περίπου έως το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Eurobank.

Για την περίοδο 2015-2020, επισημαίνουν ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως κάτω των 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε, εν μέρει, να καλυφθεί από εγχώριες πηγές, όπως τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ο τελευταίος παράγοντας, σε συνδυασμό με την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης έως το 2014 από το νέο πρόγραμμα βοήθειας, σημαίνει, σύμφωνα με την Eurobank, ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την περίοδο 2012-2020, χωρίς να χρειαστεί απαραίτητα να προσφύγει στις αγορές για νέο δανεισμό με τη μορφή μεσο-μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το PSI, η Eurobank σημειώνει ότι είναι μία πολύ επιτυχημένη συμφωνία και βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον, θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για την αλλαγή του κλίματος και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.