12 Μαρτίου 2012

Οι συντάξεις το πιο επείγον πρόβλημα

Μπάμπης Κούτρας

Μετά τα χειροκροτήματα στο Υπουργικό Συμβούλιο για το «επίτευγμα» της χρεοκοπίας, όσοι φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν, μετά τις εκλογές, θα πρέπει να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων. Η δυσκολία στην καταβολή των συντάξεων θα είναι το πρώτο σοβαρό και επείγον πρόβλημα μετά τον Ιούνιο.


Παρά τους καταγγελτικούς τόνους του κ. Βενιζέλου για τα Ταμεία που δεν μπήκαν εθελοντικά στη συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ενίσχυσή τους, σε αντίθεση με τις τράπεζες που θα επιδοτηθούν (και σωστά) με 30-50 δισ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από το PSI.

Υπολογίζεται πως τα Ταμεία θα χάσουν, τα επόμενα οκτώ χρόνια, 11 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα καταβολής συντάξεων στους δικαιούχους. Ειδικά για το 2012 η πρόβλεψη για επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ακόμη μικρότερη, που φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα και μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία.

Ηδη από τους πρώτους μήνες εξαντλούν την κρατική επιχορήγηση που δικαιούνται και ο κίνδυνος να βρεθούν μετά το καλοκαίρι χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα είναι γεγονός.

Ταυτόχρονα η εκτίναξη της ανεργίας στο 21% και της οικονομικής ύφεσης στο -7,5 %, η μείωση των μισθών και η στροφή των επιχειρήσεων στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας έχουν μειώσει δραματικά το ύψος των εισφορών από τις οποίες πληρώνονται οι συντάξεις.

Μέχρι τώρα κανένας από τους αρμόδιους υπουργούς δεν έχει αναφερθεί στον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αντίθετα ο κ. Κουτρουμάνης φέρεται να λέει πως «το φθινόπωρο δεν θα υπάρχουν χρήματα για συντάξεις, αλλά τότε ευτυχώς δεν θα είμαι εγώ υπουργός»!

Είναι φανερό πως οι επιλογές που υπάρχουν δεν είναι πολλές. Η στενή εποπτεία της τρόικας στην υλοποίηση του Προϋπολογισμού και η αδυναμία περαιτέρω δανεισμού δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για υψηλότερη κρατική επιχορήγηση.
Αναγκαστικά, λοιπόν, θα οδηγηθούμε σε νέο ασφαλιστικό σύστημα ή θα δημιουργηθούν προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων ή θα φτάσουμε με συνοπτικές διαδικασίες σε νέες περικοπές. Και αυτή τη φορά δεν μιλάμε για τις επικουρικές, αλλά τις κύριες συντάξεις που αποτελούν και το βασικό μέρος των αποδοχών.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης από την τρόικα, το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου ουσιαστικά ολοκληρώνεται και αρχίζει η προεκλογική περίοδος. Στον δημόσιο διάλογο που θα αναπτυχθεί, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι «Τι θα γίνει με τις συντάξεις;».