21 Μαρτίου 2012

Οχυρωμένος στο σπίτι του, πάνοπλος και αμετανόητος ο εκτελεστής της Τουλούζης

Σε θρίλερ διαρκείας έχει εξελιχθεί η επιχείρησης σύλληψης του δολοφόνου της Τουλούζης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν παραταγμένες έξω από την κατοικία του 23χρονου Γάλλου αλγερινής καταγωγής Μοχάμεντ Μέραχ στο κέντρο της πόλης. Οι εισαγγελείς δηλώνουν ότι ο 23χρονος -που είναι οχυρωμένος στο διαμέρισμά του διαθέτοντας ένα πραγματικό οπλοστάσιο- αφήνει να εννοηθεί ότι θα παραδοθεί στις Αρχές το βράδυ.
Ο Μοχάμεντ Μέραχ έχει αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό στο εβραϊκό σχολείο και τις δολοφονίες των στρατιωτών με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική, υποστηρίζοντας ότι έδρασε μόνος, βάσει της ενημέρωσης του εισαγγελέα Φρανουσά Μολέν προς τους δημοσιογράφους.

Ο 23χρονος εμφανίζεται αμετανόητος και καυχιέται ότι «γονάτισε» τη Γαλλία. Στις επαφές που έχει με τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπαθούν επί ώρες να τον πείσουν να παραδοθεί, δεν εκφράζει καμία μεταμέλεια παρά μόνο επειδή δεν κατάφερε να σκοτώσει περισσότερα άτομα, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ο Φρανουσά Μολέν επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος σχεδίαζε άλλη μία επίθεση εντός της ημέρας. Σκόπευε να σκοτώσει άλλον ένα στρατιώτη, καθώς και δύο αστυνομικούς, επίσης στην Τουλούζη.

Η Raid (ειδική μονάδα της γαλλικής αστυνομίας) έκανε πολλές απόπειρες να μπει στο διαμέρισμα, όπου κρύβεται ο Μέραχ αλλά κάθε φορά ακούγονταν από μέσα πυροβολισμοί. Η πρώτη έφοδος τα ξημερώματα αντιμετωπίστηκε με καταιγισμό πυρών εκ μέρους του δράστη και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

«Δεν έχει καμία επιθυμία να γίνει μάρτυρας. Προτιμά να μείνει ζωντανός» επισήμανε ο Μολέν, σημειώνοντας ότι ο 23χρονος είπε στους διαπραγματευτές της αστυνομίας ότι έχει εκπαιδευτεί από την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πρόκειται για έναν αυτοδίδακτο ριζοσπάστη σαλαφιστή που έχει μεταβεί δύο φορές στο Αφγανιστάν και έχει εκπαιδευτεί σε πακιστανικό στρατόπεδο στο Ουαζιριστάν. Ο αδελφός του εμπλέκεται σε δίκτυο που είχε στείλει εξτρεμιστές μαχητές στο Ιράκ το 2007.

Ο Μέραχ τελούσε υπό παρακολούθηση εδώ και χρόνια εξαιτίας φονταμενταλιστικών ισλαμικών απόψεων, όπως ανέφεραν ανωνύμως πηγές του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Νωρίτερα εντός της ημέρας ο Μοχάμεντ Μέραχ είχε πει στους αστυνομικούς ότι σκόπευε να παραδοθεί το απόγευμα, κάτι που δεν συνέβη, και τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να το πράξει το βράδυ. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το μεσημέρι πληροφορίες περί σύλληψης, οι οποίες διαψεύστηκαν.

Newsroom ΔΟΛ