19 Μαρτίου 2012

Κύπρος: Τελειώνοντας λανθασμένο διορισμό

Μιχάλης Ιγνατίου

Ο ανασχηματισμός είναι «όπλο» των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων όταν οι υπουργοί που επιλέγουν και διορίζουν δεν αποδίδουν. Με τους ανασχηματισμούς, οι ηγέτες κρύβουν τη δική τους ανικανότητα στην επιλογή των προσώπων με τα οποία συγκυβερνούν και διαφεντεύουν τις χώρες τους. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να αλλάζουν υπουργοί επειδή ο ηγέτης τους χαρακτήρισε αποτυχημένους, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Να επιπλήττονται οι ηγέτες για τις κάκιστες επιλογές τους.

Εάν οι πληροφορίες για περιορισμένο ανασχηματισμό είναι αληθείς -μέχρι της στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν διαψευστεί- ο καθένας μας μπορεί να υποθέσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, πιστεύει πως έκανε λάθος στις επιλογές του για δεύτερη φορά σε τέσσερα χρόνια. Αντιλαμβάνομαι ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει για να αλλάξει η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο που ανέλαβε το μείζον εθνικό θέμα της ενέργειας και διέλυσε μέσα σε ένα χρόνο ό,τι κτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ο διορισμός της ήταν εξαρχής μία άκρως λανθασμένη ενέργεια του Προέδρου Χριστόφια και το γεγονός ότι σκέφτεται να την αντικαταστήσει αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνεται ότι έσφαλλε.

Βέβαια, ο κάθε ανεξάρτητος παρατηρητής έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει τις καλές προθέσεις του κ. Χριστόφια διότι για ένα μεγάλο διάστημα δεν εισάκουσε τις συμβουλές φίλων και συνεργατών του, οι οποίοι του εξήγησαν από την πρώτη στιγμή ότι στο συγκεκριμένο υπουργείο απαιτείτο άτομο με ισχυρά τα εθνικά αντανακλαστικά, με ανοικτό μυαλό και γνώσεις διεθνούς δικαίου. Άτομο, που να αντιλαμβάνεται πως τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα του τόπου, είναι υπεράνω κάθε ιδεολογίας. Ο διορισμός της ήταν επιβράβευση από τον κ. Χριστόφια για την υποστήριξη που του προσέφερε προεκλογικά το ανύπαρκτο κομματίδιό της, αν και εξελέγη λόγω της γενναιοδωρίας του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, που του προσέφεραν τις ψήφους που χρειαζόταν για να υπερισχύσει έναντι του Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος πλήρωσε ακριβά την υποστήριξή του στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Θα περίμενε κανείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σκεφθεί πως όταν ο λαός «μαύρισε» επανειλημμένα στις κάλπες την κ. Πραξούλα, ο ίδιος δεν έπρεπε να την επιβραβεύσει. Διότι παραδίδοντας στην εν λόγω κυρία το σημαντικό Υπουργείο Εμπορίου, επιβράβευε στην πραγματικότητα τις πολιτικές που υποστήριξε στο δημοψήφισμα.

Δεν μπορώ να φανταστώ ποια δικαιολογία θα προβληθεί για την αποπομπή της κ. Πραξούλας, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του «Φ». Ουδείς θα πιστέψει τις δημόσιες ανακοινώσεις καθώς η αλήθεια θα διαρρεύσει ως «ανώνυμη πηγή».

Συζητώντας το θέμα με συνάδελφο που έχει εντρυφήσει στο ΑΚΕΛ, το οποίο -όπως λέει- εγκατέλειψε νωρίς, πληροφορήθηκα πως η «σφαγή» της κ. Πραξούλας γίνεται στο όνομα της αλλαγής πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει των προεδρικών εκλογών. Από τη στιγμή που ο κύριος αντίπαλός του, τριγυρίζει από μνημόσυνο σε μνημόσυνο και ανεβάζει τον «εθνικό πυρετό», ο κ. Χριστόφιας δεν μπορούσε να μείνει δεμένος στο φόρεμα της φιλο-ανανικής κυρίας Πραξούλας. Εχει ανάγκη να υπενθυμίσει πως το ΑΚΕΛ, έστω και τη δωδεκάτη και υπό την πίεση χιλιάδων οπαδών του, υποστήριξε τελικά την επιλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου για το «Οχι» στο ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, διότι διαφορετικά κινδύνευε με ρήγμα και διάσπαση. Οσο και να παρουσιάζονται «συνεννοήσιμοι» οι ηγέτες του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνωρίζουν πως οι οπαδοί τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν στήριξαν το κείμενο του Κόφι Ανάν, που παρέδιδε για πάντα την Κύπρο στην επιρροή της Τουρκίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Οσοι στην Κύπρο αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την προσέγγιση της Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ και υποστηρίζουν πως κάποια στιγμή και μάλιστα σύντομα, το Ισραήλ θα εγκαταλείψει την Κύπρο, αποδεικνύουν πόσο απληροφόρητοι και -όπως λέμε στα χωριά- «αχάπαροι» είναι. Το Ισραήλ «τσιμέντωσε» συνεργασία με τους Κούρδους του Ιράκ, ενίσχυσε τη σχέση του με την Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται σε διάλογο με την Ελλάδα και την Αρμενία και ξεκίνησε στρατιωτική συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν. Ολα τα παραπάνω με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον. Το Ισραήλ δεν πρόκειται να πολεμήσει για να διώξει τους Τούρκους από την Κύπρο. Αλλά θα προστατεύσει τα συμφέροντά του, τα οποία στην Ανατολική Μεσόγειο ταυτίζονται με τα κυπριακά.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μηνάς Χατζημιχαήλ, αναχωρεί για το νέο του πόστο, έχοντας επιτυχίες και περγαμηνές. Εκανε αθόρυβα τη δουλειά του και έδωσε μάχες μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Καλό ταξίδι και πάντα επιτυχίες για το καλό της Κύπρου.

http://www.philenews.com/el-gr/Apopsi-ston-F/5510/98572/michalis-ignatiou-teleionontas-lanthasmeno-diorismo