13 Μαρτίου 2012

Εγκρίθηκε το νέο πακέτο για την Ελλάδα

Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε και τυπικά το βράδυ της Δευτέρας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup, όπως αναμενόταν, έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας εκταμίευσης των δόσεων του νέου δανείου, με τις τεχνικές λεπτομέρειες να ξεκαθαρίζουν στη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων (EuroWorking Group) που έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη, στις 14 του μηνός, παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιά.

Επί της ουσίας οι υπουργοί της Ευρωζώνης έδωσαν την «πολιτική τους έγκριση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που μετά το πέρας της συνεδρίασης και τα τεχνικά των εκταμιεύσεων των δόσεων, σε τριμηνιαία βάση, παραπέμπονται στους εμπειρογνώμονες τεχνοκράτες.

Παράλληλα οι υπουργοί έδωσαν και τη δικιά τους οπτική στην όλη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προβλέποντας απόλυτη επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων, με τον ίδιο τον κ. Γιούνκερ να εκτιμά πως το PSI+ θα μειώσει το χρέος στο επίπεδο του 117% του ΑΕΠ έως το 2020.

Με δυο λόγια η συνεδρίαση δεν έκρυβε απρόοπτα και εν πολλοίς κύλησε όπως προέβλεπαν άπαντες προσερχόμενοι σε αυτήν.