01 Μαρτίου 2012

Οι παρατάσεις οδηγούν εκτός στόχου τα έσοδα στο α' εξάμηνο

Εκτός στόχου οδηγούν έως τον Ιούνιο τα έσοδα του δημοσίου οι παρατάσεις των φορολογικών δηλώσεων, ενώ σφίγγουν τη "θηλιά" στο λαιμό των φορολογουμένων, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης εφάπαξ ή το πολύ σε δυο δόσεις.

Ειδικότερα η παράταση όλων των προθεσμιών που δόθηκε χθες, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου ("Ν" φ. 29.2.2012, σελ.1), επιτείνει το εισπρακτικό αδιέξοδο του πρώτου εξαμήνου, καθώς έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην είσπραξη περισσοτέρων από 2,6 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος, αλλά και τουλάχιστον 1,38 δισ. ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.

Από την άλλη πλευρά το ότι οι παρατάσεις φέρνουν πρόσθετη επιβάρυνση σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, με την καταβολή των φόρων σε μια ή το πολύ σε δυο δόσεις, προκύπτει από το γεγονός ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την πλειοψηφία των υπόχρεων, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις κ.λπ. εκπνέει στις 15 Ιουνίου.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει και ότι οι περισσότερες δηλώσεις θα εκκαθαριστούν μετά τον Αύγουστο, οπότε οι φορολογούμενοι που θα παραλάβουν από την Εφορία χρεωστικό σημείωμα με ημερομηνία εκκαθάρισης Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου θα πρέπει να το εξοφλήσουν σε δυο δόσεις, ενώ όσοι λάβουν εκκαθαριστικό με ημερομηνία επεξεργασίας από Οκτώβριο και μετά θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του ποσού σε μια δόση.

Οι νέες προθεσμίες πάντως για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012, όπως ομαδοποιήθηκαν με βάση την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ως εξής:

1. Μέχρι και τις 30/4/2012 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λπ., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.

2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των Α.Ε., Ε.Π.Ε κ.λπ. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/2012. Ειδικά για τις Α.Ε. η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους.

3. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λπ.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012.

4. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω παρατάσεις ήταν αναγκαίες αφού οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι του υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο συμπλήρωσης των δηλώσεων δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους δεν έχουν λάβει τα έντυπα των δηλώσεων, αλλά και λόγο των προβλημάτων που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα στο σύστημα Taxis

Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αφού σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Η διαδικασία εκτύπωσης των νέων εντύπων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος βρίσκεται στην τελευταία φάση της. Φέτος θα εκτυπωθούν μάλιστα λιγότερα έντυπα, υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια από 4 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ολοκλήρωση των εκτυπώσεων πολύ νωρίτερα από ότι συνήθως.

Βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εκτύπωση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι με βάση τις προηγούμενες προθεσμίες από σήμερα ξεκινούσε η υποβολή των δηλώσεων.

2. Δεν ισχύει η αναφορά ότι η ηλεκτρονική πύλη του TAXISNET παραμένει αδικαιολόγητα κλειστή για την υποβολή δηλώσεων. Οι υπηρεσίες του TAXISNET ανοίγουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν αναγνωρίζει ότι καθημερινά η Γ.Γ.Π.Σ. ανακοινώνει πολύωρες διακοπές του συστήματος, είτε για τεχνικούς λόγους, είτε για λόγους αναβάθμισης των υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω διακοπές δεν επιτρέπουν την εύρυθμη υποβολή των δηλώσεων.

3. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αποστολή των διευκρινιστικών εγκυκλίων που περιέχουν τις οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Ακόμη όμως δεν έχει εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος για τη συμπλήρωση του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης (Ε1), στο οποίο φέτος έχουν επέλθει δεκατρείς σημαντικές αλλαγές.

4. Η εκτύπωση των οδηγιών συμπλήρωσης του εντύπου Ε1 ξεκινά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την επόμενη εβδομάδα. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι από σήμερα, με βάση το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων, έληγαν οι προθεσμίες, οι υπόχρεοι δεν θα είχαν τις οδηγίες συμπλήρωσης των εντύπων.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ