09 Μαρτίου 2012

«Ρατσιστικά μηνύματα» σε διαφημιστικό της ΕΕ βλέπουν οι κομπλεξικοί

Δριμείες αντιδράσεις και κατηγορίες περί ρατσισμού προκάλεσε διαφημιστικό κλιπ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απευθυνόταν στους νέους ευρωπαίους, αναγκάζοντας την Κομισιόν να το αποσύρει.

Το διαφημιστικό κλιπ, που σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να «προσελκύσει» την ευρωπαϊκή νεολαία, κατηγορήθηκε ότι παρουσιάζει άλλες κουλτούρες με ρατσιστικό τρόπο και τροφοδοτεί την «εσωστρέφεια» των ευρωπαϊκών λαών.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο απεικονίζεται μια λευκή γυναίκα ντυμένη στα κίτρινα, που αντιπροσωπεύει ένα «αστέρι» της σημαίας της ΕΕ. Καθώς περπατά ήσυχα σε μια μεγάλη αποθήκη, ξαφνικά εμφανίζεται ένας Κινέζος, που με κινήσεις kung-fu την πλησιάζει απειλητικά.

Εν συνεχεία, κάνει την εμφάνισή του ένας Ινδός ντυμένος με την παραδοσιακή στολή της χώρας του κρατώντας ένα σπαθί, επιδεικνύοντάς το στην Ευρωπαία γυναίκα. Καθώς η Ευρωπαία κοιτάζει επιφυλακτική τους δύο άνδρες να την πλησιάζουν, εμφανίζεται και ένας έγχρωμος Βραζιλιάνος που κάνει κινήσεις capoeria (βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη).

Η «απειλούμενη» Ευρωπαία κλείνει τα μάτια της και εμφανίζονται ξαφνικά δίπλα της «χέρι-χέρι» 11 άλλες γυναίκες επίσης ντυμένες στα χρώματα των αστεριών της σημαίας της ΕΕ, σχηματίζοντας ένα κύκλο γύρω από τους τρεις άνδρες. Οι τελευταίοι, περικυκλωμένοι πλέον, βάζουν τα όπλα τους στις θήκες τους και κάθονται στο έδαφος μαζί με τις «Ευρωπαίες».

Το κλιπ κλείνει μετατρέποντας τις γυναίκες σε «αστέρια της σημαίας της ΕΕ» και με το σλόγκαν «Όσοι περισσότεροι, τόσο ισχυρότεροι είμαστε», αναφερόμενο στην ανάγκη και την ουσία της διεύρυνσης της ΕΕ.
Δείτε το διαφημιστικό κλιπ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:




Απόψεις

Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Κομισιόν, Stefano Sannino, τόνισε ότι το βιντεάκι απευθυνόταν σε νέους ηλικίας 16-24 ετών που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και άλλα νέα μέσα «που κατανοούν τα θέματα των ταινιών πολεμικών τεχνών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών» […] οι αντιδράσεις που πήραμε από αυτές τις ηλικίες ήταν θετικές», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι στόχος της Επιτροπής ήταν «να προσελκύσει νέους ανθρώπους καθώς και την περιέργειά τους για μια σημαντική πολιτική της ΕΕ».

«Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την πρόθεση να γίνουμε ρατσιστές και προφανώς λυπούμαστε εάν έγινε αντιληπτό έτσι. Ζητούμε συγγνώμη σε όποιον αισθάνθηκε ότι προσβλήθηκε […] αποφασίσαμε να σταματήσουμε αμέσως την καμπάνια και να αποσύρουμε το βίντεο».

Ο Raoul Rupaler από το Τhink Τank Open Europe τόνισε: «Ήταν μια απερίσκεπτη κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Συνέχισε λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα βίντεο που απεικονίζει μια λευκή γυναίκα να απειλείται από αλλοδαπούς άνδρες με όπλα. Αφήνει μια αμφίβολη γεύση και κρίση».

ΣΚΑΪ