01 Μαρτίου 2012

Το χαρτί των Βρυξελλών παίζει ο Σαμαράς

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας ήδη προγραμματίσει σειρά κατ΄ιδίαν επαφών σε μια προσπάθεια να σφυγμομετρήσει τις διαθέσεις των ξένων συνομιλητών του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει σήμερα το πρωί τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντόουλ.

Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται ωστόσο το ραντεβού του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου και για το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς, προετοιμάζονταν με τους κυρίους Μουρμούρα, Μιχελάκη, Σταϊκούρα, Μηταράκη και Παπασταύρου, που τον συνοδεύουν, έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επισήμως, από τη Συγγρού λένε πως σκοπός των ανωτέρω επαφών είναι να τεθούν θέματα Ανάπτυξης. Άλλωστε ο αρχηγός της ΝΔ έχει επανειλημμένως εντοπίσει το κενό των Αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και στο νέο Μνημόνιο και σκοπός του είναι να καταδείξει πως το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μόνο αν ληφθούν μέτρα για την Ανάπτυξη και την Ανάκαμψη.

Ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από την κρίση χρέους της χώρας μας, την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης ενώ δεν αποκλείεται –επικαλούμενος και τις δυο έγγραφες δεσμεύσεις που έχει αποστείλει σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ- να υπενθυμίσει πως η ΝΔ προτίθεται να παραμείνει πιστή στους στόχους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων όπου κριθεί αναγκαίο. Με αυτό τον τρόπο θα επιδιώξει να κατευνάσει τις επιφυλάξεις των Ευρωπαίων εταίρων –και ιδίως του κου Γιούνκερ- που ζητούν ήδη εγγυήσεις από την επόμενη κυβέρνηση.

Τα ραντεβού Σαμαρά, προδίδουν και τη δυναμική που έχει εσχάτως αναπτύξει η ΝΔ. Η δημοσκοπική της φορά –που δεν είναι άγνωστη στους ευρωπαίους ηγέτες- άνοιξε την κλειστή εδώ και καιρό πόρτα της Καγκελαρίου που για μια μακρά περίοδο ενοχλούνταν από τη στάση Σαμαρά, σκεπτόμενη ακόμη και την αποπομπή της ΝΔ από το ΕΛΚ. Η δικαίωση ωστόσο της κριτικής της ΝΔ για το πρώτο Μνημόνιο, η στήριξη Σαμαρά στην κυβέρνηση Παπαδήμου, οι έγγραφες εγγυήσεις του αρχηγού της ΝΔ αλλά και οι διαγραφές 21 διαφωνούντων στελεχών, φαίνεται μετέστρεψαν τη στάση του Βερολίνου.

Η επαφή Μέρκελ-Σαμαρά αναμένεται πάντως με ιδιαίτερη αγωνία διότι ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θέματα θα βάλει στο τραπέζι η Γερμανική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται προετοιμασμένος για όλα ενώ αναμένεται να επαναλάβει και την επιθυμία του για άμεση προσφυγή στις κάλπες, κάτι που οι πιστωτές μας θα ήθελαν να αποφευχθεί.

newsbomb.gr