29 Μαρτίου 2012

Βρε το Γιαννάκη τον κηπουρό τώρα που μας τελειώνει θυμήθηκε την αλλαγή του πολιτικού συστήματος

Βλέπεις όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είχε άλλες δουλειές.... κυνηγούσε blogger. Διαβάστε τι έγραψε λες και δεν ήταν αρμόδιος, μέχρι πριν 8 μήνες, για να τα κάνει:

Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων», προϋποθέτει άμεσα, εκτός από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει των εκλογών, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα σχέδιο 75 αλλαγών για τον περιορισμό, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, καθώς και για το πόθεν έσχες.

Το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη διακομματική συμφωνία για την πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος το μόνο δρόμο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Περιέχει, όμως, και προτάσεις που μπορούν να υιοθετηθούν από τα κόμματα, ακόμα και πριν νομοθετηθούν, μειώνοντας δραστικά τις προεκλογικές δαπάνες.

Τέτοιες είναι, ενδεικτικά, για τα κόμματα η πρόταση 37 για την απαγόρευση οργανωμένης και χρηματοδοτούμενης μετακίνησης ετεροδημοτών (που σπαταλά έως και το 50% της εκλογικής δαπάνης των κόμματων) και, για τους υποψήφιους βουλευτές η πρόταση 44 για την αντικατάσταση του ατομικού φυλλαδίου με κοινά για όλους τους υποψηφίους ενός κόμματος σε κάθε περιφέρεια. Το σχέδιο, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τον Μάιο του 2011, καθώς και οι σχετικές προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας και του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό τη μορφή εναλλακτικών προτάσεων, επεξεργάστηκε Επιστημονική Επιτροπή υψηλού κύρους με τη συμμετοχή των Νίκου Αλιβιζάτου, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Φίλιππου Σπυρόπουλου, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργου Σωτηρέλη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γεράσιμου Μοσχονά, Αναπληρωτή Καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής, Χαράλαμπου Ανθόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή Δικαίου και Διοίκησης, Λίνας Παπαδοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου, Αθανάσιου Ξηρού, Διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου, και Νίκου Παπασπύρου, Διδάκτορα Δημόσιου Δικαίου.