05 Μαρτίου 2012

Βάζει πλαφόν στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

Το Ταμείο διαμηνύει και επισήμως ότι επειδή η χώρα μας έχει ξεπεράσει κατά 200% το δικαίωμα δανεισμού της περιορίζει τη συμμετοχή του κάτω από το 20% του ποσού που προβλέπει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ως σχεδόν αδύνατη θεωρούν πηγές εκτός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την πιθανότητα συμμετοχής του στη νέα δανειακή σύμβαση με υψηλό ποσοστό, όπως και στο πρώτο πρόγραμμα, καθώς ισχυρά μέλη του διοικητικού συμβουλίου υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά 200% το δικαίωμα του δανεισμού της.

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο ακούγονται φωνές δυσαρέσκειας για τη στάση των Ευρωπαίων, οι οποίοι «απαντούν στις προκλήσεις πάντα με καθυστέρηση», με αποτέλεσμα να προκαλείται εκνευρισμός στα ανώτατα δώματα του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενημερώθηκε επίσημα ότι το Ταμείο θα περιορίσει τη συμμετοχή του κάτω από το 20% του ποσού που προβλέπει η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου 2011.

Ετσι, η πρόταση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 18 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξασφαλιστούν από το προηγούμενο πακέτο (9,9 δισ.) και από τους τόκους που πρέπει να πληρώσει το ελληνικό κράτος τα έτη 2013 και 2014, λόγω της υποχρέωσής του από το πρώτο Μνημόνιο. Εάν δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση τότε το τελικό ποσό θα φτάσει τα 21 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά, μέλος του Δ.Σ., που προκαλεί μόνιμα προβλήματα στην ηγετική ομάδα του Ταμείου, ισχυρίστηκε ότι η έδρα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση της κ. Λαγκάρντ, εάν αυτή προβλέπει χρηματοδότηση πέραν του 20% του προτεινόμενου ποσού. Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Καναδά στην ψηφοφορία της 13ης Μαρτίου, η πρόταση «σίγουρα θα απορριφθεί», τόνισε το ίδιο μέλος του Δ.Σ. σε ανεπίσημη ενημέρωση στην Πόλη του Μεξικού.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, με την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ίσως αποφασίσει να καλέσει άτυπη συνεδρίαση του Δ.Σ., στη διάρκεια της οποίας θα ενημερώσει για την τελική της απόφαση αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου.

Διαφορετικά, θα ανακοινώσει τον «μαγικό αριθμό» στην έκθεση που έχει ήδη έτοιμη ο Πολ Τόμσεν και η οποία πρέπει να παραδοθεί στα μέλη του Δ.Σ. τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση κατά την οποία θα αποφασιστεί η έγκριση της νέας χρηματοδότησης.

Εκβιαστικά παιχνίδια

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε οικονομικούς κύκλους της Ουάσιγκτον υπερισχύει η άποψη ότι η κ. Λαγκάρντ συμμετέχει σε ένα «εκβιαστικό» παιχνίδι επικράτησης των απόψεων του Ταμείου, που αφορούν και το «δίχτυ προστασίας» (firewall) των χωρών της Ευρωζώνης, για τη δημιουργία του οποίου αντιστέκεται η Γερμανία.

Πιστεύουν μάλιστα πως εάν η Γερμανία συναινέσει και στο άλλο ταμείο (firepower) ενίσχυσης του ΔΝΤ, τότε το Δ.Σ. θα συμφωνήσει σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα.

Πάντως, στο Ταμείο συνεχίζουν να δημοσιοποιούν τα παράπονά τους για τη μη εφαρμογή σοβαρών θεμάτων που περιλαμβάνονται στο πακέτο υποσχέσεων της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι κάποιοι αξιωματούχοι αισιοδοξούν πως η Ελλάδα θα μπορέσει να «αγγίξει» την ανάκαμψη την επόμενη χρονιά.

Ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ, Μιού Ζου, δήλωσε από την Ουρουγουάη ότι «η νέα στρατηγική του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για την Ελλάδα θα πρέπει να αποκαταστήσει σταδιακά την ανάπτυξη και να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους» και προειδοποίησε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε πως οι προκλήσεις παραμένουν τεράστιες, δεδομένων των μεγάλων χρεών της Ελλάδας, των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών της και της αδύναμης ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης».

Στελέχη του ΔΝΤ αισιοδοξούν ότι η χώρα μπορεί να ανακάμψει την επόμενη χρονιά, ταυτόχρονα εκφράζουν τα παράπονά τους για αθέτηση υποσχέσεων των ελληνικών κυβερνήσεων

ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΑΡΚΟΖΙ: Η Αθήνα ίσως χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα βοήθειας

Αξιωματούχοι του Ταμείου δείχνουν εκνευρισμένοι για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος και απαντούν με επιθετικό τρόπο στην κριτική

Η κ. Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της αν και προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, εντούτοις δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την προσφυγή στο ΔΝΤ, τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δείχνουν «μία επιθετική στάση» όταν δέχονται κριτική για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος. Σύμφωνα με πηγές εκτός Ταμείου, ένας εκ των αξιωματούχων που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε στην κριτική με τρόπο που έδειχνε έντονο εκνευρισμό.

Απαντώντας στον συνομιλητή του αναρωτήθηκε: «Το Ταμείο ευθύνεται για τη φοροδιαφυγή και την έλλειψη διαφάνειας; Το Ταμείο ευθύνεται για τα σκάνδαλα; Το Ταμείο ευθύνεται για την ατιμωρησία;». Οι πηγές τόνισαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο αξιωματούχος αναρωτήθηκε και για την ικανότητα των υπουργών που ανέλαβαν να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα, ενώ άφησε να εννοηθεί πως δεν είναι βέβαιος ότι «το σύνολο των υπουργών πιστεύουν στο πρόγραμμα».

Στο Ταμείο διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την κρίση η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Μιού Ζου ζήτησε από την Ε.Ε. να τροποποιήσει τις πολιτικές της για να τονωθεί η ανάπτυξη και τόνισε πως η ΕΚΤ πρέπει να είναι έτοιμη ακόμα και «για μη συμβατικές πολιτικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί και τους ζήτησε να είναι έτοιμοι διότι, κατά πάσα πιθανότητα, η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση.

Στο Ταμείο εξετάζουν, σε θεωρητικό επίπεδο, στο πλαίσιο των επιλογών τους, και την πιθανότητα να απαιτηθεί τρίτο πρόγραμμα. Οι πηγές δήλωσαν άγνοια για πιθανούς σχεδιασμούς που αφορούν την πτώχευση εντός ή εκτός της Ευρωζώνης, αλλά πρόσθεσαν ότι κάθε σοβαρός Οργανισμός, όπως είναι το ΔΝΤ, πάντα εξετάζει τους εναλλακτικούς σχεδιασμούς του.

Ουάσιγκτον: Μιχάλης Ιγνατίου
ethnos.gr