08 Μαρτίου 2012

Ο κ. Γεωργίου είναι ακόμη στη θέση του;

του Μ. Κούτρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες και ντροπή για τη Βουλή και το πολιτικό σύστημα της χώρας η παραμονή του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου στη θέση του, αν και πέρασαν σαράντα οκτώ ώρες από την αποκάλυψη ότι Οκτώβριο του 2010 απευθύνθηκε γραπτώς στον εκπρόσωπο της τρόικας Πόουλ Τόμσεν για να αλλάξει νόμος του ελληνικού κράτους!

Ο κ. Γεωργίου κατάργησε στην πράξη την εθνική κυριαρχία και τους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας πολύ πριν η κ. Μέρκελ θέσει επίσημα θέμα επιτρόπου. Σε μια σοβαρή χώρα θα είχε ήδη απομακρυνθεί και θα είχε παραπεμφθεί σε Δίκη, ανεξάρτητα από τις εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος, η οποία μόλις τώρα ξεκίνησε τις εργασίες της. Εδώ παραμένει στη θέση και κουνάει το δάκτυλο.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στην χρεοκοπία, χωρίς πολλές ελπίδες ανάκαμψης και ο ελληνικός λαός υποφέρει στο βαθμό που όλοι γνωρίζουμε  είναι τα περίφημα Greek statis­tics. Η αρχή έγινε από τους «πρώην» που «μαγείρευαν» τα στοιχεία γιατί ήθελαν να παρουσιάζουν μια κατάσταση καλύτερη από την πραγματική. Η χαριστική βολή δόθηκε όμως από εκείνους που αλλοίωσαν τα οικονομικά δεδομένα για να δώσουν μια εικόνα χειρότερη της πραγματικής και να δικαιολογήσουν πολιτικά την παρουσία της τρόικας και το μνημόνιο.

Ότι το έλλειμμα φούσκωσε τεχνητά  δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όχι επειδή το λένε όλα τα άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, από τα οποία ο κ. Γεωργίου ήθελε να απαλλαχθεί και γι΄αυτό προσέφυγε στον κ. Τόμσεν, αλλά επειδή ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομολόγησε (απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή) ότι δεν υπήρχε  υποχρέωση να συμπεριληφθούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα π.χ. τα χρέη ύψους 6 δις των νοσοκομείων. Κι ακόμη  γιατί  υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιεύματα ότι πολλές χώρες της ΕΕ , ακόμη και η Γερμανία «έκρυβαν» ελλείμματα και χρέη όπου και όπως μπορούσαν ειδικά την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Κανείς δεν λέει πώς η Ελλάδα, η οποία ήταν ήδη υπότροπος, έπρεπε να ακολουθήσει ανάλογη  τακτική, αλλά ο υπερβάλλων ζήλος του κ. Γεωργίου δεν δικαιολογείται.

Το έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Κουρουμπλής, την γνησιότητα του οποίου δεν τόλμησε να αμφισβητήσει κανείς, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για τα έργα και τις ημέρες του κ. Γεωργίου στην στατιστική υπηρεσία. Εκλεκτός του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου διορίστηκε με απόφαση της Βουλής, πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας που στο μεταξύ αναβαθμίστηκε σε ανεξάρτητη αρχή. Είναι άλλο πράγμα όμως πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής  που υπηρετεί τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και άλλο τοποτηρητής ή «κουκουλοφόρος» της τρόικας. Όταν τα άλλα μέλη του ΔΣ , που επίσης είχαν διοριστεί από την τότε κυβέρνηση, αμφισβήτησαν τις πρακτικές του κ. Γεωργίου εκείνος ζήτησε την παρέμβαση Τόμσεν! Του έστειλε μάλιστα και σχέδιο νόμου «το οποίο έπρεπε να περάσει αμέσως  και να μην τροποποιηθεί», ώστε να μείνει μόνος να αποφασίζει στην ΕΛΣΤΑΤ. Σε άλλες εποχές μπορεί να ζητούσε την εξόντωσή τους.

Μάλλον ο κ. Γεωργίου δεν κατάλαβε  ότι εργοδότης του δεν ήταν πλέον το ΔΝΤ το οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών, αλλά ο ελληνικός λαός. Και δυστυχώς δεν βρέθηκε κανείς να του υπενθυμίσει. Μόνο και μόνο ότι ο κ. Γεωργίου προκαλεί υποστηρίζοντας οτι «δεν απαντά σε προϊόντα υποκλοπής» ή ότι επιθυμεί ως «μάρτυρες»τα στελέχη της Eurostat είναι ενδεικτικό του ρόλο του και πώς εκείνος αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του. Ήρθε ως στέλεχος του ΔΝΤ, υπηρέτησε την τρόικα, προσέφυγε σ΄αυτή για να επιλύσει τα «διοικητικά» του προβλήματα και ζητά από εκείνους που ο ίδιος θεωρεί «αφεντικά του»να τον υπερασπιστούν.

Και ο κ. Γεωργίου αφού βρήκε πρόσφορο έδαφος πολύ καλά κάνει , αλλά αν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν τον διώξουν σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να κατέβουν στις εκλογές. Αν δεν μπορούν να αλλάξουν έναν υπάλληλο που με τη στάση του προσβάλει το Σύνταγμα , το πολιτικό σύστημα και το λαό, επειδή τον προστατεύει η τρόικα, τότε δεν  έχουν λόγο να υπάρχουν. Καλύτερα να αφήσουν κατευθείαν την τρόικα να κυβερνά  για να ξέρουν και οι πολίτες ποιόν έχουν απέναντι τους. Ο ελληνικός λαός βιώνει  την οικονομική και κοινωνική κρίση που ισοπέδωσε το βιοτικό του επίπεδο. Και γ΄αυτή την κατάντια κάποιοι έχουν ευθύνη. Αν ο κ. Βενιζέλος που αύριο θα είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σαμαράς  θέλουν τα το ξεχάσουν, η συλλογική μνήμη  δεν είναι τόσο ρηχή όσο νομίζουν. Και πάνω –πάνω υπάρχει το όνομα του κ. Γεωργίου.