06 Μαρτίου 2012

Βρετανική έκθεση υπέρ εξόδου της Ολλανδίας από το ευρώ

Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν πιο συμφέρουσα για την Ολλανδία σε σύγκριση με τη συμμετοχή στο κόστος περαιτέρω διάσωσης των ασθενών οικονομιών της περιφέρειας, συμπεραίνει έκθεση βρετανικού ινστιτούτου για λογαριασμό του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας του Γκεερτ Βίλντερς.

Η έκθεση του ευρωσκεπτικιστικού συμβουλευτικού οίκου Lombard Street περιλαμβάνει ως χείριστο σενάριο για το μέλλον της ευρωζώνης την έξοδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας μετά από αποτυχημένες απόπειρες διάσωσής τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ολλανδία θα γλίτωνε 120 δισεκατομμύρια ευρώ αν έβγαινε τώρα από τη νομισματική ένωση.

Η έκθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις στην Ολλανδία, όπου ξεκίνησε χθες στο κοινοβούλιο η συζήτηση για την έγκριση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου. Ο κ. Βίλντερς, που στηρίζει με το κόμμα του τον κυβερνητικό συνασπισμό Φιλελευθέρων και Χριστιανοδημοκρατών, ζήτησε την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα γκίλντερ.

Η έκθεση του οίκου Lombard Street επισημαίνει ότι η λιτότητα και η εσωτερική υποτίμηση δε θα επιτύχουν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των χωρών της περιφέρειας, με αποτέλεσμα η ευρωζώνη να γίνει μία ένωση μεταφοράς κεφαλαίων από το βορρά προς το νότο. Σημειώνει επίσης ότι το ευρώ έχει πλήξει την κατανάλωση και την ανάπτυξη στην Ολλανδία, η οποία υπολείπεται χωρών με ανάλογη δυναμική, όπως η Ελβετία και η Σουηδία.