05 Μαρτίου 2012

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη νίκη του Βλ. Πούτιν

[Το ανακοίνωσε πριν λίγο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε γνώση σήμερα της «σαφούς νίκης» του Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία κάλεσε παράλληλα σήμερα τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανάγκη για μια νέα κυβέρνηση στη Συρία.


«Η ΕΕ λαμβάνει γνώση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων και της σαφούς νίκης του Βλαντίμιρ Πούτιν», προσθέτει η Άστον στην ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται παράλληλα στην κριτική που άσκησαν οι διεθνείς παρατηρητές όσον αφορά τη διεξαγωγή των ρωσικών προεδρικών εκλογών.

«Η ΕΕ βιάζεται να συνεργαστεί με τον μελλοντικό πρόεδρο της Ρωσίας και τη νέα κυβέρνηση για να υποστηρίξει την κοινή μας ατζέντα για εκσυγχρονισμό, ο οποίος περιλαμβάνει ταυτοχρόνως πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με την ίδια.

«Εμπιστευόμαστε τον Ρώσο νέο πρόεδρο ότι θα ενεργήσει για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, συνομιλώντας με τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών», προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

Η Άστον σημειώνει παράλληλα ότι «ενθαρρύνει» τη Ρωσία «να καλύψει τα κενά» στην εκλογική διαδικασία, μετά τις επικριτικές εκθέσεις των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και πολλών άλλων οργανώσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι εκλογές «ευνόησαν σαφώς έναν υποψήφιο, τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ο Πούτιν κέρδισε τις εκλογές συγκεντρώνοντας σχεδόν το 64% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε παράλληλα τις ρωσικές αρχές «να ερευνήσουν γρήγορα για τις παρατυπίες που αναφέρθηκαν» από τους παρατηρητές. Ο ίδιος χαιρέτισε παράλληλα «το ξύπνημα του πολιτικού ακτιβισμού στη Ρωσία, ο οποίος ήταν σαφώς ορατός κατά τις ειρηνικές διαδηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε όλη τη χώρα».

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα από την Πράγα, η Άστον κάλεσε εξάλλου τη Ρωσία «να αναγνωρίσει την ανάγκη για μια νέα κυβέρνηση» στη Συρία, την ώρα που η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην εσωτερική κατάσταση της χώρας αυτής.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δράσει στη Συρία για να δρομολογηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Χομς. Θα πρέπει η Ρωσία να μας βοηθήσει να πετύχουμε αυτόν το στόχο και να αναγνωρίσει την ανάγκη για μια νέα κυβέρνηση στη Συρία», προσέθεσε.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ