01 Μαρτίου 2012

Τετ-α-τετ με Μέρκελ


Τετ-α-τετ με Μέρκελ

Την πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, σε μία προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι έπειτα και από την απόφαση του αρχηγού της ΝΔ να ψηφίσει το νέο μνημονιο στη Βουλή.


Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζακ Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντόλ.


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, στις συναντήσεις αυτές επανέλαβε την ανάγκη "να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει και ήδη ψηφίσαμε και να λάβουμε άμεσα μέτρα για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας", τονίζοντας ότι "χωρίς ανάκαμψη, ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο".


Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι αντικείμενο των συζητήσεων έγιναν συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ώστε άμεσα να περιορισθεί η ύφεση και να μειωθεί η ανεργία ειδικά των νέων και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στην αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στη δημιουργία μιας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στην τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και στην απεπλοκή των μεγάλων έργων υποδομής.


Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως έθεσε στους συνομιλητές του "την ανθρώπινη πλευρά της κρίσης", μια κρίση που -όπως τόνισε- "δεν είναι απλώς οικονομική, καθώς δοκιμάζονται, με πρωτοφανή σκληρότητα, οι πολίτες και απειλείται η κοινωνική συνοχή".


"Αυτό το αρνητικό κλίμα πρέπει να αντιστραφεί το ταχύτερο, ώστε να περάσουμε, το ταχύτερο δυνατόν, από το φόβο για τα χειρότερα, στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην αποκατάσταση της ψυχολογίας της αγοράς. Και, πιστέψτε με, το 50% της αγοράς είναι η ψυχολογία. Για να επιστρέψει η ελπίδα στους Έλληνες. Και αυτήν την ελπίδα, θα φέρουν οι εκλογές που έρχονται" κατέληξε ο κ. Σαμαράς, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής των εκλογών.


Προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ότι εμμένει στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα μαζί όμως με την προώθηση αναπτυξιακών κινήσεων. "Η Ελλάδα είναι σε βαθιά ύφεση", είπε ο κ. Σαμαράς κάνοντας λόγο για την βαθύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει ευρωπαϊκή χώρα, αλλά επίσημανε ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν.

megatv.com