26 Μαρτίου 2012

Εμμένει η Κύπρος σε μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ

Τα όσα δημοσιεύονται στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», για «άνοιγμα» τής περίκλειστης περιοχής τής κατεχόμενης Αμμοχώστου, είναι εκτός του πλαισίου των αποφάσεων τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού ΟΗΕ, τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Επίσης, επεσήμανε ότι «ενέργειες ή κινήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων και είναι εκτός των αποφάσεων τού ΟΗΕ ή τις παραβιάζουν, δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο ψήφισμα 550 τού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητά τη μεταβίβαση τής περιοχής αυτής στα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της.

Στη βάση αυτού τού ψηφίσματος το 2010 ο πρόεδρος Χριστόφιας, υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρότεινε να αποδοθεί η περιοχή στα Ηνωμένα Έθνη, να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι τής περιοχής και, παράλληλα, να ανοίξει το λιμάνι τής Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διεξαγωγή εμπορίου των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ασφαλώς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε προτείνει, με την αποδοχή αυτής τής πρότασης, να ξεπαγώσουν κεφάλαια τής ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

«Δυστυχώς, η Τουρκία και σε αυτή την πρωτοβουλία απάντησε αρνητικά, παρά το προφανές κίνητρο που έχει για την υιοθέτησή της», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Στο μεταξύ, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι στο βαθμό που το δημοσίευμα τής «Μιλιέτ» αποδίδει σωστά τις προθέσεις της Άγκυρας, «θα πρόκειται για μια καινούρια, απαράδεχτη και καταδικαστέα ενέργεια τής τουρκικής πλευράς».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης, δήλωσε ότι πιθανές ενέργειες τού χαρακτήρα που περιγράφει το δημοσίευμα «όχι μόνο δεν θα αποτελέσουν πράξη υποβοήθησης τής ήδη δύσκολης κατάστασης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμα μια πράξη υπονόμευσης, τόσο της διαδικασίας όσο και τού κλίματος στο Κυπριακό εν γένει».