01 Μαρτίου 2012

Δεν θέλουν τα έσοδα

Το αυτοκαταστροφικό σύνδρομο, από το οποίο πάσχει το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τη στιγμιαία ιλαρότητα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και θα κοστίσει ακριβά στους φορολογούμενους, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλάκις μέχρι τώρα.


Ο κεντρικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξη των εσόδων και ο έλεγχος των δαπανών, αλλά πλέον, άμα δεν εισπράττει, δεν θα δαπανά, οπότε η κορυφαία προτεραιότητα είναι η άντληση εσόδων. Τι κάνει όμως το ΥΠΟΙΚ για τα έσοδα; Οτιδήποτε για να καθυστερήσουν οι εισπράξεις.

Σε μια περίοδο που για τον κρατικό προϋπολογισμό έχει σημασία και το τελευταίο ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών... ξέχασε τις φορολογικές δηλώσεις. Από σήμερα, 1η Μαρτίου, θα ξεκινούσε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά μέχρι και χθες δεν είχαν εκτυπωθεί ούτε έντυπα ούτε τα φυλλάδια των οδηγιών και προφανώς ουδείς ασχολήθηκε στο ΥΠΟΙΚ.

Κατόπιν ερωτημάτων των δημοσιογράφων και των φοροτεχνικών για το τι θα γίνει με τις φετινές δηλώσεις, τις θυμήθηκαν και, επειδή δεν γινόταν αλλιώς, έδωσαν παράταση κατά ένα μήνα.

Επειδή η μία παράταση φέρνει και την επόμενη, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και το Δημόσιο θα αρχίσει να εισπράττει φόρο εισοδήματος από τον Αύγουστο. Αν η υποβολή των δηλώσεων άρχιζε από σήμερα, θα εισέρρεαν οι πρώτες εισπράξεις από τον Απρίλιο και θα «ζεσταίνονταν» τα κρατικά ταμεία. Χωρίς σημαντικό λόγο πάνε τέσσερις μήνες πίσω, λες και η χώρα απολαμβάνει δημοσιονομικά πλεονάσματα και δεν έχει ανάγκη την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε ανακοινώθηκε η ρύθμιση, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλετών ρωτούσαν πότε θα εφαρμοστεί, φοβούμενοι μήπως χάσουν την προθεσμία. Για τους περισσότερους εξ αυτών τα ληξιπρόθεσμα χρέη αποτελούν πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς δεν μπόρεσαν να αποκρούσουν την καταιγίδα των εισφορών, λόγω μείωσης εισοδημάτων.

Όλοι είχαν την αγωνία για την έναρξη της ρύθμισης, προκειμένου να πάνε να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να πληρώσουν την 1η δόση, εκτός από το υπουργείο Οικονομικών. Θυμήθηκε να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση μέσα στο τριήμερο της Αποκριάς, δίνοντας δύο μέρες προθεσμία για την αποδοχή της.

Οι ουρές οφειλετών εκατοντάδων μέτρων στις ΔΟΥ αποδεικνύουν την απήχηση του μέτρου, αλλά και το... σαδισμό της φορολογικής πολιτικής, που προκάλεσε τις ουρές, καθώς η παράταση που εκδόθηκε χθες θα μπορούσε να ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα ή να ενεργοποιηθεί εγκαίρως η ρύθμιση, ώστε να μη χρειαστεί καμία παράταση.

Το Δημόσιο καταφέρνει να χάνει ή καθυστερεί να εισπράξει έσοδα που θεωρούνται σίγουρα. Και όταν χάνονται τα σίγουρα, έρχονται τα έκτακτα.

Π. Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr