15 Μαρτίου 2012

Απάτη με «ροζ» ιστοσελίδες στο όνομα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Έναν «πρωτότυπο» τρόπο χρησιμοποιούν ιστοσελίδες με «ροζ» περιεχομένο, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τους επισκέπτες τους.

Συγκεκριμένα, κάθε επισκέπτης των συγκεκριμένων sites, κατά τη διάρκεια της περιήγησης του, ενημερώνεται ότι...
ο λογαριασμός του έχει φραγεί γιατί όπως λέει έχει επισκεφτεί ιστοσελίδες με πορνογραφία ανηλίκων και για το λόγο αυτό ο υπολογιστής του έχει πλέον μπλοκαριστεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στη συνέχεια εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μήνυμα το οποίο αναφέρεται πως για την απεμπλοκή απαιτείται η αποστολή 100 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας (Paysafe ή Ukash), προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί ο υπολογιστής.

Το συγκεκριμένο λογισμικό που φιλοξενείται σε διάφορες πορνογραφικές ιστοσελίδες, προσβάλει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows ενώ η πηγή του εντοπίστηκε σε server στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στα χέρια του ο Μ. Σφακιανάκης, πάνω από 5.000 χρήστες έχουν καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό.

Ως λύση προτείνεται η επανεκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία (F 8 αι επιλογή safe mode κατά την εκκίνηση) και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί επαναφορά του συστήματος σε ημερομηνία προγενέστερη από την ημερομηνία που εμφανίσθηκε το μήνυμα (Εργαλεία Συστήματος Επαναφορά συστήματος).

Από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει σχηματιστεί δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

http://www.blogtv.gr/apati-me-roz-istoselides-sto-onoma-tis-dioxis-ilektronikou-egklimatos/