29 Μαρτίου 2012

Αντιστροφή κλίματος υπέρ Σαρκοζί


Αντιστροφή κλίματος υπέρ Σαρκοζί

Προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Νικολά Σαρκοζί τρεις εβδομάδες πριν τις κρίσιμες από κάθε άποψη γαλλικές εκλογές. Δημοσκόπηση του CSA δίνει ποσοστό 30% στον Σαρκοζί, και 26% στον Φρανσουά Ολάντ για τον πρώτο γύρο.


Μικρότερη διαφορά δίνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS Sofres με τον Γάλλο πρόεδρο να συγκεντρώνει ποσοστό 29% έναντι 28% του Ολάντ. Ωστόσο και στις δύο δημοσκοπήσεις πρόεδρος της Γαλλίας αναδεικνύεται ο Ολάντ αν και η διαφορά μειώνεται αισθητά σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, στις οποίες ο Γάλλος σοσιαλιστής κέρδιζε με 60% έναντι 40% του Σαρκοζί.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CSA ο Ολάντ κερδίζει με 53% έναντι 47% του Σαρκοζί, ενώ το TNS Sofres δίνει νικητή τον Ολάντ με 55% έναντι 47% του αντιπάλου του. Η αντιστροφή του κλίματος υπέρ του Σαρκοζί, προκαλεί αιχμηρά σχόλια κατά του Γάλλου προέδρου στο γαλλικό Τύπο.


Το εβδομαδιαίο περιοδικό Nouvel Observateur αναφέρει χαρακτηριστικά: "Βοήθεια, ο Σαρκοζί επιστρέφει". Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ορισμένοι ψηφοφόροι της Αριστεράς έχουν απογοητευτεί από τον Ολάντ, ενώ η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στην Τουλούζη και η έστω και αιματηρη εξουδετέρωση του μακελάρη, ευνόησε την υποψηφιότητα Σαρκοζί.