Το ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκε σαν κόμμα το 1974 και ανέλαβε με τυμπανοκρουσίες την εξουσία το 1981 κυβερνά τα 24 από αυτά τα τελευταία τριάντα ένα χρόνια και παραπάνω από τα μισά έτη της μεταπολίτευσης. Όμως τώρα για πρώτη φορά στην ιστορία του βρίσκεται αντιμέτωπο – βάσει των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το τελευταίο διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας – με μονοψήφια ποσοστά [εμείς βέβαια έχουμε πει επανειλημμένα ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει σίγουρα πάνω από 20% στις εκλογές...] σε μία στιγμή κατά την οποία οι εκπρόσωποί του ισχυρίζονται ότι έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία, ενώ ανοιχτό φαίνεται το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί καν δεύτερο κόμμα στην ελληνική Βουλή.
Η παραπάνω πιθανότητα που δεν είναι καθόλου αμελητέα έχει τρομοκρατήσει στελέχη του κόμματος που η μοναδική τους επαγγελματική δραστηριότητα ήταν η συμμετοχή τους στο Κίνημα, το βουλευτιλίκι και το υπουργιλίκι.
Ο πανικός είναι έκδηλος από την πλειάδα δηλώσεων υπουργών ή γνωστών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία ή ακόμα και με τη Δημοκρατική Αριστερά ποντάροντας φυσικά στη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση που δε θα οδηγήσει τη ΝΔ – που θα είναι όπως όλα δείχνουν πρώτο κόμμα – σε αυτοδυναμία.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε χθες ότι δεν είναι «ταμπού» μία μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, ενώ σχετικές δηλώσεις επαναλαμβάνει καθημερινά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «η επιλογή μας κεντροαριστερή, αλλά μπροστά στο συμφέρον της πατρίδας κάτι άλλο δεν μπορεί να μπει μπροστά από αυτό περισσότερο ισχυρό», ενώ στην ίδια συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Α. Λοβέρδο κινήθηκε με τη σειρά της και η πρώην υπουργός Παιδείας και νυν Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σε κείμενο θέσεων που παρουσίασε χθες υποστήριξε ότι εάν από τις εκλογές προκύψει ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας, τα κόμματα που θα συμμετάσχουν σε αυτήν «θα πρέπει να έχουν δεδομένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό».
Παράλληλα, άνοιξε επίσης την πόρτα στη ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει καθαρά και πριν τις εκλογές να πει αν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και υπό ποιές προϋποθέσεις, και να αγκαλιάσει τα «δύσκολα ναι» αντί των «εύκολων όχι».
Οι σχετικές δηλώσεις και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πολλές και μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο υποψήφιος Πρόεδρος, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο χαράσσοντας απλά μία δική του προεκλογική στρατηγική με μοναδικό στόχο να αφυπνίσει τα αντιδεξιά αισθήματα του «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που κυριάρχησαν για δεκαετίες στην Ελλάδα και έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση σε αρκετές εκλογικές μάχες.
Το βέβαιο είναι ότι με τα ποσοστά που δίνουν στο ΠΑΣΟΚ οι δημοσκοπήσεις ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών κατέχοντας και υπουργικές θέσεις δε θα εκλεγεί καν βουλευτής.
Και μπροστά σε αυτή την πιθανότητα, η αριστερίζουσα ιδεολογία είναι απλά πολυτέλεια…
www.bankingnews.gr