29 Μαρτίου 2012

Και η Ολλανδία «ζορίζεται» με το έλλειμμα

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας βρίσκονται σε «δύσκολη φάση».

Έπειτα από περισσότερες από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων το γραφείο του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε εξέδωσε μία σύντομη ανακοίνωση, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις ενδέχεται να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
«Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες). Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε δύσκολη φάση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο το πρωί στις 10:00», ανέφερε η ανακοίνωση.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ολλανδίας αναμένεται να φτάσει το 2013 στο 4,6%, αν δεν υπάρξουν περικοπές δαπανών. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έλλειμμα μιας χώρας δεν μπορεί να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ της. Για τη μείωση του ελλείμματος η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ρούτε πρέπει να μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Ρούτε βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στο κοινοβούλιο, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Χέερτ Βίλντερς, από τις 5 Μαρτίου.

Αρχικά ο προγραμματισμός ήταν να υπάρξουν τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, όμως ο Βίλντερς, που είναι αντίθετος σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, πλέον εκτιμά ότι οι συζητήσεις ενδέχεται «να διαρκέσουν περισσότερο».