21 Μαρτίου 2012

Ο Βρετανός που δεν είδε μιζέρια, αλλά αλληλεγγύη

«Σ’ευχαριστούμε που βγάζεις προς τα έξω αυτή την καλή πλευρά της Ελλάδας». Πολλά τέτοια μηνύματα έλαβε τις προηγούμενες ημέρες στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ο ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» Τζον Χένλει.


Ο 50χρονος ρεπόρτερ επισκέφθηκε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα και έγραψε μια σειρά ρεπορτάζ με αφορμή την κρίση. Δεν κατέγραψε όμως απλά το πω επηρεάζεται η ζωή των Ελλήνων από την κρίση. Ασχολήθηκε κυρίως με τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτήν. Μίλησε με τους καθηγητές που κάνουν δωρεάν μαθήματα σε παιδιά, αλλά και με γιατρούς στη Θεσσαλονίκη που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Σε αντίθεση με άλλα ρεπορτάζ ξένων συναδέλφων του που μεταφέρουν εικόνες εξαθλίωσης και μιζέριας από την Ελλάδα, εκείνος προσπάθησε να μεταφέρει ιστορίες ελπίδας και αισιοδοξίας.

«Αυτό που αποκόμισα από τα ρεπορτάζ που έκανα σε Αθήνα, Βόλο και Θεσσαλονίκη κατά την 7ήμερη παραμονή μου στην Ελλάδα είναι ότι οι Έλληνες γίνονται εφευρετικοί, δημιουργικοί, καινοτόμοι προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό», λέει στα «ΝΕΑ» από το Λονδίνο πλέον, όπου επέστρεψε την περασμένη Δευτέρα, ο Χένλει.

Είχε ξαναεπισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε αυτό που του είχε κάνει εντύπωση ήταν η οργή και ο θυμός που επικρατούσαν παντού. Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας «Guardian» κατέγραψε σχεδόν όλες τις σημαντικές δράσεις αλληλεγγύης που υλοποιούνται αυτές τις μέρες στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι έγραψε 16 ρεπορτάζ μέσα σε 7 ημέρες. Μια σειρά που είχε τον γενικό τίτλο «Greece on the breadline», δηλαδή «Η Ελλάδα στο όριο της φτώχειας».