05 Μαρτίου 2012

Η μάχη του Τέλους: Νέος φόρος αντί του τέλους ακινήτων;

Σε απόσυρση οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι η επιβολή του είναι συνταγματική, λόγω του έκτακτου χαρακτήρα της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη θέση του, προωθείται η θέσπιση νέου φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, που ενδεχομένως να επιβάλλεται και στα αγροτεμάχια. Η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων για το νέο φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση αφορά την επιβολή ενιαίου φόρου ή τέλους στην κατοχή ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Όπως σημειώνει η εφημερίδα Ημερησία, με δεδομένο ότι η τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα προκύψει θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο στο Δημόσιο έσοδα συνολικού ύψους τουλάχιστον 2,3 δις. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται:
  • Ο περιορισμός ή ακόμη και η κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ.

  • Η επιβολή του νέου φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται.

Εναλλακτικά εξετάζεται να θεσπιστεί ένας ξεχωριστός φόρος ή εισφορά που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας.

Βενιζέλος: Βαρύ αλλά δίκαιο το ειδικό τέλος ακινήτων
 

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε εκ νέου, βαρύ αλλά δίκαιο μέτρο το τέλος ακινήτων, σημειώνοντας ότι αν σωθεί η χώρα θα σωθεί και η αξία των ακινήτων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ΣτΕ για το τέλος ακινήτων, σύμφωνα με την οποία, όπως έχει γίνει γνωστό το τέλος κρίθηκε νόμιμο σε αντίθεση με τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή ρεύματος σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική.

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι έχει δώσει πολλές φορές την εντολή στη ΔΕΗ, να μην κόψει το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν για λόγους ανάγκης, ενώ υποστήριξε ότι οι πολίτες σε ποσοστό 82% συμμορφώθηκαν στην καταβολή του ειδικού τέλους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε, συνταγματική την επιβολή του έκτακτου τέλους για τα ακίνητα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο, αποφάνθηκε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα η πρακτική της διακοπής ηλεκτροδότησης στην περίπτωση μη καταβολής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο βασίζει τη νομιμότητα του ειδικού τέλους στο γεγονός ότι έχει επιβληθεί εκτάκτως, μόνο για δύο χρόνια. Επιφυλάσσεται, ωστόσο, να κρίνει εκ νέου τη συνταγματικότητα του μέτρο εφόσον αυτό λάβει μόνιμο χαρακτήρα και προσβληθεί εκ νέου στο ΣτΕ.

Στις ΔΟΥ όσοι αδυνατούν να καταβάλλουν το τέλος ακινήτων

Εν τω μεταξύ, στην οικεία ΔΟΥ θα απευθύνονται οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων, προκειμένου να διεκδικήσουν, εφόσον συντρέχουν οι λόγοι, να αυξηθούν οι δόσεις ή και να μειωθεί το λεγόμενο «χαράτσι».

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη στις εφορίες ο προϊστάμενος κάθε εφορίας θα μπορεί να αποφασίσει -εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος- «είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά».

Δεν θα συμβεί το ίδιο με όσους έχουν τη δυνατότητα, άλλα δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων και για όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης αλλά κριθεί ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

tvxs.gr