04 Μαρτίου 2012

Στην κατάργηση του εφάπαξ προσανατολίζεται η τρόικα

Σταδιακή κατάργηση του εφάπαξ, πλαφόν στις αποζημιώσεις, ακόμη και κατάργηση σε ορισμένες περιπτώσεις, αξιώνει η τρόικα από Ιούνιο, κάνοντας λόγο για ''ελληνικό παράδοξο''. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ήδη θέσει τα θέματα αυτά πριν την υπογραφή του νέου μνημονίου.

Από Ιούνιο λοιπόν, αναμένεται να ζητήσουν μείωση του εφάπαξ κατά 30%, ενώ σε επόμενη φάση θα απαιτήσουν την ολοκληρωτική κατάργησή του.

Το ''ψαλίδι'' στο εφάπαξ αναμένεται να είναι γύρω στα 13.500 ευρώ για ένα μέσο εφάπαξ των 45.000 ευρώ, ενώ για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, των οποίων το εφάπαξ διαμορφώνεται περίπου στα 80.000 ευρώ, η μείωση θα είναι μεγαλύτερη. Ας σημειωθεί πως από τη μείωση δεν θα γλιτώσουν ούτε οι περίπου 55.000 ασφαλισμένοι που βρίσκονται στην αναμονή για την λήψη του εφάπαξ.

Επόμενος στόχος της τρόικας θα είναι η σημαντική μείωση των αποζημιώσεων για απόλυση ή συνταξιοδότηση με τη θέσπιση ανώτατου ορίου στο συνολικό ποσό, που δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις με πέντε μισθούς.

Επίσης, η μείωση της αποζημίωσης θα σημάνει και τη μείωση ή την κατάργηση των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων προς τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται και η οποία αντιστοιχεί στο 50% της νόμιμης αποζημίωσης αν δεν έχουν επικουρική ασφάλιση ή στο 40% αν έχουν.