08 Μαρτίου 2012

«Η Φινλανδία θα βοηθήσει την ελληνική διοίκηση να ορθοποδήσει»

«Η Φινλανδία προετοιμάζεται μαζί με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συνδράμει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», αναφέρει ο διαδικτυακός χώρος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα YLE. Όπως σημειώνεται, κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν, η Φινλανδία χαρτογραφεί τώρα ποιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να προσφέρουν μέρος του εργατικού τους δυναμικού στη βοήθεια της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν στην Ελλάδα δόθηκαν υποσχέσεις για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης ύψους 130 δις Ευρώ, η χώρα μας δεσμεύτηκε σε αντάλλαγμα να αναδιαρθρώσει τον αναποτελεσματικό της δημόσιο τομέα. Για το σκοπό αυτό η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια άλλων χωρών. Ως αποτέλεσμα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, συνεχίζει, χάνονται ετησίως 13 δις Ευρώ, βάσει κάποιων εκτιμήσεων.

Η κουλτούρα που διέπει τη δημόσια διοίκηση απέχει παρασάγγας από την αντίστοιχη φινλανδική, σχολιάζει ο πρέσβης της Φινλανδίας στην Αθήνα, Pekka Lintu: «Στην πραγματικότητα ολόκληρη η δημόσια διοίκηση χρήζει αναδιάρθρωσης. Τώρα που καταβάλλονται προσπάθειες για την ανανέωση όλων την ίδια στιγμή, είναι τότε φυσικά καλό το ότι η λήψη βοήθειας και από αλλού είναι δυνατή».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει τη βοήθεια όλων των κρατών μελών και ότι η Γερμανία έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 160 εθελοντών αξιωματούχων, οι οποίοι είναι έτοιμοι να συνδράμουν στην ανακαίνιση του φοροεισπρακτικού συστήματος της Ελλάδας.

Ενεργητικότητα στο εν λόγω τομέα έχει επιδείξει και η Γαλλία. Στην επιχείρηση αναμένεται να συμμετάσχει και η Φινλανδία. Η υπεύθυνη για το συντονισμό του προγράμματος αξιωματούχος του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών Eija-Leena Linkola δηλώνει στο δημοσιογράφο του YLE ότι η χώρα της έχει τη βούληση να προσφέρει την τεχνογνωσία της τουλάχιστον σε ζητήματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης διαρθρωτικών κονδυλίων.

Το άρθρο καταλήγει τονίζοντας ότι η παροχή βοήθειας ενδεχομένως να είναι και ένα ευαίσθητο θέμα από ψυχολογικής άποψης. Ειδικά η «ηγεμονική» συμπεριφορά της Γερμανία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα.