06 Μαρτίου 2012

Die Welt: Ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

Η εφημερίδα Die Welt δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Thomas Straubhaar, επικεφαλής του Ινστιτούτου παγκόσμιας οικονομίας του Αμβούργου υπό τον τίτλο «Το σχέδιο Μάρσαλ θα το αντιμετωπίσει», όπου ο συντάκτης υποστηρίζει με έμφαση ότι αυτό που πάνω απ’ όλα χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να σταθεί στα πόδια της από οικονομικής απόψεως και να καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της δεν είναι η οικονομική βοήθεια, αλλά η βοήθεια που θα πρέπει να της παράσχουν οι εταίροι της προκειμένου να αναδιαμορφωθούν οι θεσμοί και να ανοικοδομηθεί το ίδιο το κράτος, το οποίο, πάντα κατά την άποψη του Straubhaar, δεν είναι αποτελεσματικό και πραγματικά λειτουργικό, παρουσιάζοντας τεράστια θεσμικά ελλείμματα και αδυναμίες.


Ο Thomas Straubhaar κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή για να θυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε το σχέδιο Μάρσαλ στην ανοικοδόμηση και πολιτική σταθεροποίηση της πληγείσας από τον πόλεμο Ευρώπης και υποστηρίζει ότι όλοι σήμερα στην Ευρώπη και προπάντων στη Γερμανία πρέπει να θυμηθούν το σχέδιο Μάρσαλ «διότι υπάρχει πάλι μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία βρίσκεται στον πάτο, ανίκανη να σταθεί στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις: Η Ελλάδα. Οι πολιτικές ενέργειες διάσωσης στην πραγματικότητα δεν αλλάζουν σε τίποτα το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τα χρέη της χωρίς βοήθεια».

«Οι πάροχοι της βοήθειας και οι επενδυτές επιθυμούν αντάλλαγμα από την Ελλάδα: την εκ βάθρων εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη θεμελιώδη μεταρρύθμιση της οικονομικής δομής», επισημαίνει ο συντάκτης, υπογραμμίζοντας ότι πριν να αποδώσει καρπούς το πρόγραμμα λιτότητας, θα υπάρξουν πολλά δύσκολα χρόνια με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας να παραμένει σε στασιμότητα.

«Ναι, η Ελλάδα είναι για τις βορειοευρωπαικές χώρες που τη δανείζουν ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Γι’ αυτό πρέπει το πρώτο βήμα να είναι να βάλουμε πάτο στο βαρέλι.
Αυτό σημαίνει να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα ένα καλά κυβερνώμενο και διοικούμενο κράτος. Αυτό που λείπει από τη χώρα είναι αποτελεσματικοί κρατικοί θεσμοί. Η Ελλάδα είναι ένα “Failed state”, ένα αποτυχημένο κράτος.

Η Ελλάδα δεν έχει λειτουργική διοίκηση. Δεν υπάρχουν οικονομικές υπηρεσίες που να μεριμνούν για την αποδοτική και αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Διαφθορά, νεποτισμός και μαύρη εργασία είναι περισσότερο ο κανόνας απ’ ότι η εξαίρεση.
Από το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση λείπουν τα στοιχειωδέστερα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή και επιβολή της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και της οικονομίας της αγοράς.

Γι’ αυτό και η οικονομική βοήθεια από το Βορρά χωρίς θεσμική βοήθεια θα μπορούσε να επιδράσει αντιπαραγωγικά. Είναι βασικός κανόνας της οικονομικής πολιτικής ανάπτυξης ότι “οι θεσμοί έχουν σημασία”.

Οι καλοί θεσμοί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη είναι αναγκαία ώστε να μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα απασχόλησης και υπερχρέωσης.
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ. Και σε αυτό, τα χρήματα, όπως και στην ιστορική περίπτωση της Γερμανίας, διαδραματίζουν μόνο δευτερεύοντα ρόλο.

Πρωταρχικής σημασίας είναι η θεσμική βοήθεια για την οικοδόμηση του κράτους (state building). Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τη Γερμανία με την εμπειρία της επανένωσης».

Ο Thomas Straubhaar υποστηρίζει επίσης ότι η ιδέα περί Επιτρόπου της Ε.Ε. στην Ελλάδα που θα είναι αρμόδιος για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής δομής κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «Πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να κάνει το πρώτο βήμα του θεσμικού εκσυγχρονισμού. Μόνο τότε το δεύτερο βήμα μιας στρατηγικής ανάπτυξης υπόσχεται επιτυχία. Και μετά θα υπάρχει η ευκαιρία για την εξυγίανση των οικονομικών του ελληνικού κράτους».

tvxs.gr