14 Μαρτίου 2012

Eurogroup: Επίσημα εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε και επίσημα η νέα δανειακή σύμβαση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι «όλες οι εθνικές και κοινοβουλευτικές διεργασίες έχουν ολοκληρωθεί», προσθέτοντας ότι τα κράτη – μέλη έχουν εξουσιοδοτήσει το EFSF να αποδεσμεύσει την πρώτη δόση από το συνολικό ποσό των 39,4 δισ. ευρώ, το οποίο θα εκταμιευτεί σε αρκετές δόσεις.
Ακόμα, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για «μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί», εφιστώντας την προσοχή στις ελληνικές αρχές για διατήρηση του ισχυρού μομέντουμ των εφαρμογών του προγράμματος.

Η νέα δανειακή σύμβαση θα εγκριθεί και από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 15:00, και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, οι υπογραφές με τους εταίρους μας θα πέσουν αύριο Πέμπτη. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι στη διάθεση της Ελλάδας, πέραν των 130 δισ. ευρώ, θα βρίσκονται αλλά 34,5 δισ. του παλαιού προγράμματος ενώ αναμένεται να προσθέτουν άλλα 8,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για το 2015, πέρα δηλαδή της περιόδου του προγράμματος.

Τέλος, την Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να αποφασίσει το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης που θα παρέχει στην Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει εισηγηθεί την παροχή 28 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.