21 Μαρτίου 2012

Μη μόνιμο μέλος της IEF η Ελλάδα

Ως μη μόνιμο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ (International Energy Forum IEF), επελέγη η Ελλάδα, για την τριετία 2012-2014, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού που κοινοποιήθηκε σήμερα στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Στο Φόρουμ μετέχουν 88 χώρες του κόσμου που εκπροσωπούν το 90% της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μεταξύ αυτών, οι χώρες του ΟΠΕΚ, πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός οργανισμού (όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, το Ομάν κ.α.). Ο οργανισμός αποτελεί μόνιμο βήμα διαλόγου μεταξύ όχι μόνο των παραγωγών και καταναλωτών ενεργειακών πρώτων υλών αλλά και των χωρών διέλευσης (τράνζιτ) αργού και φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μανιάτης υπέγραψε πέρυσι στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας το καταστατικό του Φόρουμ.

Η συμμετοχή της χώρας στα διοικητικά όργανα του IEF, αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με τους διαγωνισμούς που έχουν ήδη προκηρυχθεί για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, για τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατάκολου, καθώς και με τους νέους διαγωνισμούς που αναμένονται το καλοκαίρι για έρευνες σε χερσαίες περιοχές της χώρας.

Πηγές του ΥΠΕΚΑ τόνιζαν ότι οι προσπάθειες του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού Γ. Μανιάτη για την επιστροφή της χώρας στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ύστερα από πολυετή απουσία, έχουν τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, αλλά και διακομματική υποστήριξη.