09 Μαρτίου 2012

Το απόγευμα θα κρίνει η ISDA εάν υπάρχει πιστωτικό γεγονός για να πληρωθούν τα 3,5 δις των CDS

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής θα συνεδριάσει η επιτροπή της ISDA (Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων) για να εξετάσει ερώτημα που έχει δεχθεί σχετικά με το εάν έχει συντελεστεί πιστωτικό γεγονός αναφορικά με το ελληνικό χρέος.
Όπως ανακοίνωσε η Ένωση, η επιτροπή θα συενδριάσει στις 15:00 της Παρασκευής. Υπενθυμίζεται πως η εθελοντική συμμετοχή στο PSI έφτασε το 85,8%, και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, θα «κουρευτεί» ποσοστό 95,7%.

«Η ISDA ανακοίνωσε σήμερα (Παρασκευή) πως έχει υποβληθεί ερώτημα για πιθανό πιστωτικό γεγονός αναφορικά με την Ελλάδα. Η επιτροπή θα συνεδριάσει στις 13:00 (ώρα Λονδίνου) για να συζητήσει το ερώτημα και να αποφανθεί εάν έχει συντελεστεί πιστωτικό γεγονός» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση.

Στις αρχές Μαρτίου, η ISDA είχε αποφανθεί, σε προηγούμενο ερώτημα που της υποβλήθηκε, πως η ίδια η εισαγωγή των ρητρών πιστωτικής δράσης δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Αρνητική ήταν και η απάντηση σε ξεχωριστό ερώτημα για την συμφωνία για το PSI.

Η ενεργοποίηση των CAC όμως είναι ξεχωριστή συνθήκη, και η Ένωση έχει δείξει πως μπορεί να την κρίνει πιστωτικό γεγονός -ετυμηγορία που συνεπάγεται την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων για τα ελληνικά ομόλογα (CDS).

Το ζήτημα έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες μία παράλληλα συζήτηση στις αγορές κεφαλαίου για το ίδιο το αντίκρυσμα των ασφαλίστρων κινδύνου: Αρκετοί θεωρούν πως το ελληνικό PSI θα είναι η «λυδία λίθος» για το εάν αξίζει τελικά οι επενδυτές να αγοράζουν ασφάλιστρα έναντι κρατικών ομολόγων, καθώς θα φανούν τα όρια στα οποία η αρμόδια ISDA κρίνει πότε πρέπει να αποπληρώνονται τα CDS για κρατικό χρέος.
Newsroom ΔΟΛ