01 Μαρτίου 2012

Σαμαράς: Τι συζήτησε με Juncker και τι δήλωσε; Σε λίγο συναντά τη Merkel

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Aντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Eurogroup, J.C. Juncker στις Βρυξέλλες.

Σαμαράς και Juncker συζήτησαν για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, αλλά και για την ανάγκη προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ έχει συνάντηση και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel.
Η συνάντηση του Α. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ σήμερα το απόγευμα έχει ουσιαστική και συμβολική αξία, καθώς η γερμανίδα Καγκελάριος τον περασμένο Δεκέμβριο απέφυγε και να μιλήσει στον «αντάρτη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς».

Σήμερα όμως εκ των πραγμάτων πρέπει να συνομιλήσει με το κ. Σαμαρά, καθώς η ΝΔ είναι πλέον το πρώτο κόμμα και ουσιαστικός εταίρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Παρά τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για ενδιάμεσους που ανέλαβαν να βελτιώσουν το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, η αλήθεια είναι ότι το κλίμα βελτιώθηκε εκ των πραγμάτων κι όχι εκ των διαμεσολαβητών.

Ο Α. Σαμαράς υπερψήφισε με μεγάλο πολιτικό και κομματικό κόστος την νέα δανειακή σύμβαση, απέστειλε τις επιστολές - εγγυήσεις που ζητήθηκαν και παράλληλα δικαιώθηκε στην ανάλυση που κατέθετε μέχρι σήμερα και με την οποία γινόταν έξαλλη η κοντόφθαλμη Μέρκελ.

Η συνταγή διάσωσης της Ελλάδας ήταν λάθος, τόσο που να αναγκάσει την ΕΕ να δώσει και νέα βοήθεια. Η ύφεση βάθυνε επικίνδυνα με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το αναγνωρίζει και να μιλά για αναπτυξιακά μέτρα.

Παράλληλα η Γερμανία βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, απολογούμενη για την εμμονή της στην λάθος συνταγή αντιμετώπισης της κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ολόκληρη την ευρωζώνη. Βέβαια ο κ. Σαμαράς σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσει μια νέα εμμονή και της κ. Μέρκελ και του κ. Γιούνγκερ.

Την εμμονή των μη εκλογών, ή τουλάχιστον την άκρως γερμανική εμμονή για περίπου προκαθορισμό του αποτελέσματος των εκλογών για να είναι βέβαιοι οι δανειστές ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους όρους της δανειακής.

Είτε γίνει γνωστό, είτε όχι αυτό θα είναι ένα από τα κυρίαρχα σημεία της συζήτησης Σαμαρά -Μέρκελ. Άλλωστε για αυτό το λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες να κηρύξει από το βήμα της Βουλής την προεκλογική περίοδο επαναλαμβάνοντας ότι αυτές δεν μπορεί παρά να διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου.