13 Μαρτίου 2012

Le Soir: «Η άκρα αριστερά καραδοκεί»

Με τίτλο «η άκρα αριστερά καραδοκεί», η βελγική Le Soir γράφει ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν αρκετά τους ευρωπαίους ηγέτες. Τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Αθήνα, στο πλαίσιο της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Η αγωνιώδης αναμονή άρχισε σημειώνει η εφημερίδα.


Η Ελλάδα μόλις μπήκε σε προεκλογική εκστρατεία. Την Κυριακή, ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας (δεξιά) που συμμετάσχει, με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανήγγειλε ότι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά τον ορθόδοξο Πάσχα, στις 15 Απριλίου. Εφόσον οι κάλπες διοργανώνονται την Κυριακή, οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στις 22 Απριλίου.

Τον περασμένο Νοέμβριο, αφού έγινε δεκτή η παραίτηση του σοσιαλιστή Γιώργου Παπανδρέου, η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο, είχε λάβει περιορισμένη εντολή: έπρεπε να ολοκληρώσει την επιχείρηση διαγραφής μέρους του δημοσίου χρέους και να εξασφαλίσει τους όρους για την πραγματοποίηση ενός δεύτερου προγράμματος ευρωπαϊκής βοήθειας.

Όπως εκτιμά ο Σαμαράς «οι στόχοι που είχαν τεθεί για τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν επιτευχθεί». Λογικά, το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας θα ολοκληρωθεί αυτήν την εβδομάδα.

Η τωρινή κυβέρνηση θέλει να είναι καθησυχαστική: θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της σε προεκλογική περίοδο. Ο δρόμος, όμως περιμένει ριζικές αλλαγές.

Οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία ταλαντεύεται ανάμεσα σε 25% και 30% στην πρόθεση ψήφου, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη με 17% διαφαίνεται ως το δεύτερο ελληνικό πολιτικό κόμμα Δύο άλλα σχήματα της άκρας αριστεράς, το ΚΚΕ και ο συνασπισμός της αριστεράς, Σύριζα, φαίνεται να λαμβάνουν επίσης αξιοπρεπείς αποτελέσματα. Όλα συμφωνούν στην απόρριψη του προγράμματος λιτότητας και του σχεδίου χρηματοδότησης της Ε.Ε και του ΔΝΤ.

Η αριστερά της αριστεράς συγκεντρώνει έτσι πάνω από 40% θετικών γνωμών. Το κόμμα της άκρας δεξιάς Λάος, που έλαβε, για μικρό διάστημα, μέρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου, βρίσκεται σε πτώση.

Για την ώρα όμως, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να πιστέψει σε μία σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα του επέτρεπε να κυβερνήσει μόνος, πράγμα που φαίνεται αρκετά απίθανο. Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη θα μπορούσε όμως να στηρίξει τη μελλοντική κυβέρνηση, κυρίως εάν έχει ως επικεφαλής έναν τεχνοκράτη του αναστήματος του Mario Monti.

Η ύφεση ωθεί τους Έλληνες να γυρίσουν την πλάτη στην παλιά πολιτική τάξη, την οποία κατηγορούν για όλα τα δεινά. «Ο κόσμος βαρέθηκε τους παλιούς, όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο», που ετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, εξηγεί ένας συνταξιούχος Αθηναίος: «Θέλουν νέους υποψήφιους, που να γνωρίζουν την πραγματικότητα».

Αυτό το αίσθημα εξυπηρετεί την άκρα αριστερά, η οποία μέχρι σήμερα, δίσταζε να ασκήσει εξουσία. Εξυπηρετεί λιγότερο όμως τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Οι Ευρωβουλευτές και η Επιτροπή αποφεύγουν να σχολιάζουν τις εκλογές στα κράτη-μέλη», υπενθυμίζει η Isabelle Durant (Πράσινοι), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχει μεγάλη αναμονή. Αν και είναι λογικό ο πολιτικός να παρουσιάζεται στο εκλογικό σώμα, το αποτέλεσμα θα είναι πρακτικά δύσκολα βιώσιμο».

Ήδη υπάρχουν στοιχήματα για τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε κλίμα έντασης. «Παρακολουθήστε προσεχτικά τη Γερμανία. Οι αντιδράσεις δεν θα αργήσουν», προϋποθέτει ο συνταξιούχος μας».

tvxs.gr