30 Μαρτίου 2012

Απίστευτα γελοίες αναφορές των δικαστών: «O Εφραίμ δεν ρέπει πια στο έγκλημα –τον συνέτισε η φυλακή»

Μια ποινική αξιολόγηση σε βάρος του, για την ύπαρξη “ενδείξεων τέλεσης εκ μέρους του αξιοποίνων πράξεων” αλλά και μια περίπου διθυραμβική περιγραφή χαρακτήρα και προσωπικότητας, επιφύλαξαν οι δικαστές του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ στο σκεπτικό της αποφυλάκισής του.
Η δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης έγινε τελικά δεκτή για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της επικαιρότητας, που πέρασε το κατώφλι του Κορυδαλλού πριν από σχεδόν 4 μήνες , κατηγορούμενος για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και Δημοσίου.

Η αυλαία αυτής της περιπέτειας, σε αρχικό επίπεδο βέβαια αφού εκκρεμεί πλέον η παραπομπή του σε δίκη, πέφτει σήμερα το πρωί όταν θα ανοίξουν, λίγο πριν μπει η μεγάλη εβδομάδα, οι πύλες των φυλακών για τον ιερωμένο. Ο δικός του «Γολγοθάς» ολοκληρώνεται με ένα βούλευμα που κάνει δεκτή την (δεύτερη) θετική εισήγηση του εισαγγελέα Π. Μαντζούνη και του επιβάλλει εγγυοδοσία 300.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αλλά και από τη Μονή Βατοπεδίου και εμφάνιση στο Α.Τ της περιοχής του.

«Δεν ρέπει στο έγκλημα»

Οι δικαστές αναφέρουν κατ΄ αρχήν πώς προκύπτουν ενδείξεις σε βάρος του Εφραίμ για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, αλλά καταλήγουν ότι:

«Επειδή όλη η υπόθεση αστικώς και ποινικώς εκκρεμεί ενώπιον των δικαστηρίων, δεν υφίσταται εκ νέου περίπτωση εκ νέου ανάμειξης στη υπόθεση διοικητικών υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού των οργάνων αυτών εκ μέρους του κατηγορούμενου, μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος από τα αρμόδια δικαστήρια...

Εξάλλου, πολλοί και σημαντικοί εκπρόσωποι του θρησκευτικού κόσμου εκφράζονται με έντονα θετικό τρόπο για το πρόσωπο, το χαρακτήρα και το έργο του κατηγορούμενου, γεγονός που συνηγορεί ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις αποκλειστικώς στα πλαίσια της διεκδίκησης από τη Μονή των ως άνω ακινήτων και ότι δεν πρόκειται για προσωπικότητα με ροπή στην τέλεση εγκληματικών πράξεων, ώστε να πιθανολογείται κίνδυνος τέλεσης εκ μέρους του και άλλων εγκλημάτων".

«Η φυλακή τον συνέτισε»

Οι δικαστές αναφέρονται δε και στο γεγονός ότι από τους δεκάδες κατηγορούμενους για την υπόθεση ο κ. Εφραίμ είναι ο μοναδικός που μπήκε στις φυλακές, ενώ εκτιμούν ότι ο χρόνος παραμονής στις φυλακές είναι ικανός να τον συνετίσει:

"Εξάλλου, ο χρόνος κράτησης του κατηγορούμενου υπερβαίνει τους 3 μήνες, κρίνεται σε κάθε περίπτωση ικανός να συνετίσει τον κατηγορούμενο και να τον αποτρέψει από την τέλεση και άλλων αξιόποινων πράξεων. Σημειώνεται ότι από όλους τους κατηγορούμενους, μόνο ο παρών κατηγορούμενος είναι προσωρινά κρατούμενος".

Επίσης αναφέρεται ότι δεν τυγχάνει ύποπτος φυγής, αλλά και ότι προέκυψαν προβλήματα στην υγεία του. Ακόμη ότι δεν είχε ποινική εμπλοκή, ούτε πριν ούτε μετά το Βατοπέδι σε άλλες παράνομες πράξεις.

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr