12 Μαρτίου 2012

PSI: Ολοκληρώνεται η ανταλλαγή ομολόγων

Προς διαπραγμάτευση εισάγονται σήμερα Δευτέρα οι 20 νέοι ομολογιακοί τίτλοι του ελληνικού δημοσίου συνολικού ύψους 55,8 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα διαγράφονται από την Ηλεκτρονική Δευτεργογενή Αγορά Τίτλων της ΤτΕ και τα 53 παλαιά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και τα οποία κουρεύτηκαν στις 9 Μαρτίου.


Στην προθεσμία συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, του διέπονται από το διεθνές δίκαιο, δόθηκε παράταση έως τις 23 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, αποφασισμένα να αναγκάσουν την Ελλάδα να αποπληρώσει στο ακέραιο τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους, εμφανίζονται ορισμένα αντισταθμιστικά ταμεία (hedge funds), σε μια εξέλιξη, που κλιμακώνει την αντιπαράθεση των ελληνικών αρχών με τους κερδοσκόπους των αγορών.

Το "όπλο" στα χέρια των hedge funds δεν είναι άλλο από ένα νομικό "παράθυρο", βάσει του οποίου, όπως υποστηρίζουν, μπορούν να αποδείξουν ότι η Αθήνα έχει ήδη κηρύξει στάση πληρωμών.

Tην τελική τους έγκριση για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, θα δώσουν σήμερα Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, μετά την επιτυχή διαδικασία για τη συμμετοχή στο PSI, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ.